Președinta Maia Sandu, care a anunțat evacuarea cetățenilor moldoveni, a vorbit despre un „ proces complex de evacuare”, la care au participat diplomații R. Moldovei din regiuni, alături de „partenerii noștri strategici, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii”.
Evacuarea a avut loc prin singurul punct de graniță deschis în enclava palestiniană, cel de la Rafah spre Egipt. De acolo, evacuații sunt duși la Cairo de unde iau avionul pentru a se întoarce acasă. Cetățenii Moldoveni, a precizat președinta Maia Sandu, vor zbura la București, împreună cu românii evacuați, cu o cursă specială.
Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, declara pe 27 octombrie că aproximativ 50 de cetățeni moldoveni sunt blocați în Fâșia Gaza și au cerut sprijinul ambasadei Moldovei la Tel-Aviv.
- Te-ar putea interesa și: Moldovenii din Fâșia Gaza vor fi evacuați prin punctul de trecere Rafah
Potrivit Ministerului român de Externe, punctul de trecere Rafah rămâne deschis și miercuri, când ar urma să fie evacuați alți 51 de cetățeni români.
În total, peste 260 de cetățeni români și membri de familie au cerut autorităților din România evacuarea din Fâșia Gaza.
Tot marți a avut loc evacuarea primilor cetățeni ucraineni, 101 dintr-un total de 367. Ambasadorul Ucrainei la Tel Avivi, Evhen Korniciuk confirma pe 7 noiembrie pentru Ukrinform că evacuarea cetățenilor moldoveni blocați în Fâșia Gaza, s-a făcut cu ajutorul eforturilor diplomatice ucrainene.
Evacuarea cetățenilor străini sau cu dublă cetățenie din Gaza, blocată total de armata israeliană de la izbucnirea războiului, a început pe 1 noiembrie, când punctul de trecere Rafah spre Egipt a fost deschis pentru prima dată. Odată cu cetățenii străini, sunt evacuați și palestinieni grav răniți.
Până pe 7 noiembrie, relatează AP, peste 1100 de străini au putut părăsi enclava palestiniană, dintr-un total de aproximativ șapte mii care așteaptă să fie evacuați.