Linkuri accesibilitate

Primii moldoveni evacuați din Fâșia Gaza 


Mii de străini și palestinieni cu dublă cetățenie așteaptă la punctul de trecere a frontierei Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, la 7 noiembrie 2023,
Mii de străini și palestinieni cu dublă cetățenie așteaptă la punctul de trecere a frontierei Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, la 7 noiembrie 2023,

Marți, 7 noiembrie, la o lună de la izbucnirea războiului Israel – Hamas, 36 de cetățeni moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza, împreună cu aproape 100 de cetățeni români și tot atâția ucraineni 

Președinta Maia Sandu, care a anunțat evacuarea cetățenilor moldoveni, a vorbit despre un „ proces complex de evacuare”, la care au participat diplomații R. Moldovei din regiuni, alături de „partenerii noștri strategici, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii”.

Evacuarea a avut loc prin singurul punct de graniță deschis în enclava palestiniană, cel de la Rafah spre Egipt. De acolo, evacuații sunt duși la Cairo de unde iau avionul pentru a se întoarce acasă. Cetățenii Moldoveni, a precizat președinta Maia Sandu, vor zbura la București, împreună cu românii evacuați, cu o cursă specială.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, declara pe 27 octombrie că aproximativ 50 de cetățeni moldoveni sunt blocați în Fâșia Gaza și au cerut sprijinul ambasadei Moldovei la Tel-Aviv.

Potrivit Ministerului român de Externe, punctul de trecere Rafah rămâne deschis și miercuri, când ar urma să fie evacuați alți 51 de cetățeni români.

În total, peste 260 de cetățeni români și membri de familie au cerut autorităților din România evacuarea din Fâșia Gaza.

Tot marți a avut loc evacuarea primilor cetățeni ucraineni, 101 dintr-un total de 367. Ambasadorul Ucrainei la Tel Avivi, Evhen Korniciuk confirma pe 7 noiembrie pentru Ukrinform că evacuarea cetățenilor moldoveni blocați în Fâșia Gaza, s-a făcut cu ajutorul eforturilor diplomatice ucrainene.

Evacuarea cetățenilor străini sau cu dublă cetățenie din Gaza, blocată total de armata israeliană de la izbucnirea războiului, a început pe 1 noiembrie, când punctul de trecere Rafah spre Egipt a fost deschis pentru prima dată. Odată cu cetățenii străini, sunt evacuați și palestinieni grav răniți.

Până pe 7 noiembrie, relatează AP, peste 1100 de străini au putut părăsi enclava palestiniană, dintr-un total de aproximativ șapte mii care așteaptă să fie evacuați.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG