La Moscova, zeci de femei au protestat pe 7 noiembrie, cerând ca soții lor care au fost mobilizați pentru războiul din Ucraina să fie lăsați să revină acasă. Este o acțiune de protest rar întâlnită în Rusia, în ultimul timp, unde orice disidență legată de invazia rusă în Ucraina este reprimată și pasibilă de pedeapsă penală.
Protestul a avut loc în centrul capitalei ruse, în Piața Teatralnaia, potrivit corespondenților de la „Vajnîie istorii”. Femeile protestatare s-au alăturat unei demonstrații a comuniștilor, care marcau aniversarea a 106-a a Revoluției bolșevice, după ce autoritățile moscovite le-au respins cererea de a organiza propriul lor miting, invocând restricțiile COVID-19.
Protestul a durat aproximativ cinci minute, înainte ca poliția să intervină.
„A venit poliția, l-au chemat pe organizatorul demonstrației (comuniștilor), iar noi am fost luați deoparte. Apoi, (Ghennadi) Ziuganov (liderul comuniștilor) a venit la noi și am convenit ca, după depunerea de flori la Mausoleul lui Lenin, să îi transmitem apelul nostru”, a declarat una dintre protestatare.
Soțiile soldaților mobilizați postează cu regularitate mesaje video pe rețelele de socializare în care cer ca soții lor să fie lăsați să revină acasă sau în care denunță condițiile degradante în care se află aceștia. Astfel, la sfârșitul lunii octombrie, rudele bărbaților mobilizați din Vologda au înregistrat un video în care au descris cum membrii regimentului 347 au fost trimiși în ofensivă în zona satului Ivanovka din regiunea ucraineană Donețk, în perioada 12-14 octombrie, fără echipamente și fără niciun fel de pregătire. Ca urmare, doi dintre ei au fost uciși și zece au fost răniți.
Într-o investigație recentă a RFE/RL, soțiile militarilor ruși care luptă în Ucraina au spus că aceștia își primesc solda, în multe cazuri, fie cu întârziere, fie doar parțial, fie deloc. Pe lângă faptul că nu sunt remunerați, se pare că soldații ruși nu sunt echipați corespunzător pentru luptă, în multe cazuri. Bărbații mobilizați pentru a fi desfășurați în Ucraina au fost instruiți să își aducă propriile provizii medicale din cauza penuriei de pe front. Totodată, în condițiile în care dotările sunt precare, familiile au fost nevoite să își cumpere propriul echipament, inclusiv lenjerie termică și veste antiglonț, pentru soldații mobilizați, relata The Guardian în octombrie.
În iulie, Consiliul mamelor și soțiilor soldaților ruși și-a suspendat activitățile, după ce ministerul rus al Justiției l-a înscris în registrul „agenților străini”. Președinta Consiliului, Olga Țukanova, a acuzat autoritățile de persecuții pentru că „a vorbit despre problemele mobilizaților”.