Linkuri accesibilitate

Cum se fac evacuările din Gaza, cum se negociază listele și cum i-a ajutat Ucraina pe moldoveni?


Primii moldoveni evacuați din Gaza au ajuns la Chișinău, joi, 9 noiembrie 2023.
Primii moldoveni evacuați din Gaza au ajuns la Chișinău, joi, 9 noiembrie 2023.

„Joi am avut o recoltă bună, am reușit să evacuăm (din Gaza) 160 de cetățeni ucraineni și 9 moldoveni,” a spus ambasadorul ucrainean la Tel Aviv, Evhen Korniciuk, același care anunțase marți 7 octombrie, evacuarea primilor 36 de cetățeni moldoveni, alături de alți 43 de ucraineni.

Într-un interviu cu redacția ucraineană a RFE/RL, Korniciuk a precizat că Ucraina a sprijinit logistic multe țări, începând cu R. Moldova. „Pe moldoveni i-au inclus imediat pe lista noastră (de evacuare), pe care am înaintat-o spre aprobare autorităților israeliene, cu condiția ca moldovenii să primească o anumită prioritate”, a mai spus diplomatul, care a precizat că Ucraina a organizat și cazarea la Cairo a celor evacuați din Gaza și care așteptau să zboare mai departe.

Miercuri, 36 de cetățeni moldoveni, care trecuseră granița din Gaza în Egipt cu o zi mai devreme, au fost aduși de la Cairo la București, la bordul unui zbor special, în care se aflau și primii cetățeni români evacuați din Gaza.

Președinta Maia Sandu și guvernul de la Chișinău au mulțumit Ucrainei, dar și României și Statelor Unite pentru sprijinul acordat.

Joi, cetățenii moldoveni evacuați au ajuns la Chișinău. Vineri dimineață, Ministerul de Externe a anunțat că încă 9 moldoveni au putut trece în Egipt.

Nu este clar câți cetățeni moldoveni mai rămân blocați în Fâșia Gaza. Inițial, pe listele de evacuare erau 51 de persoane cu cetățenie moldoveană, însă autoritățile spun că se tot înregistrează noi cereri de evacuare.

Evhen Korniciuk, ambasadorul Ucrainei la Tel Aviv, Israel, 22 august 2022.
Evhen Korniciuk, ambasadorul Ucrainei la Tel Aviv, Israel, 22 august 2022.

În interviul cu RFE/RL, ambasadorul ucrainean explică faptul că listele cu numele celor care cer să fie evacuați trebuie aprobate de autoritățile israeliene și egiptene, care controlează dacă nu există legături cu organizația islamistă Hamas.

„Din fericire, de pe listele noastre nu a fost șters aproape nici un nume”, a spus Korniciuk, „ poate și pentru că majoritatea erau femei și copii”. „Nu punem multe întrebări”, a mai spus ambasadorul cu privire la motivele pentru care unii totuși nu primesc dreptul de a fi evacuați, „este între serviciile de informații”.

Autoritățile israeliene și egiptene au aprobat o listă inițială cu 329 de cetățeni ucraineni, care urmau să fie evacuați, dar, spune ambasadorul, situația „se schimbă de la oră la oră”, unii poate „nu au plecat din nordul Fâșiei Gaza și acum nu mai pot fi evacuați”.

În privința celor care ajung la punctul de trecere, sunt pe listă, dar nu au pașapoartele ucrainene (eventual pierdute în timpul refugiului), ambasadorul a spus că li se eliberează pe loc documente temporare de călătorie. „Este unul din motivele pentru care trecerea punctului de graniță poate dura așa de mult”, a mai spus Korniciuk.

Majoritatea ucrainenilor evacuați pleacă în Ucraina, unde mai au familie, dar sunt foarte mulți care nu știu „dacă se vor putea întoarce” în teritoriile palestiniene. „Nici noi nu știm”, a declarat Korniciuk, sunt „oameni care sprijină un stat palestinian, independența Palestinei și în anumite condiții, ar vrea să se întoarcă”.

Pe 1 noiembrie, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, punctul de trecere Rafah spre Egipt a fost deschis pentru evacuarea palestinienilor grav răniți și a sute de cetățeni străini sau cu dublă cetățenie. Se estimează că în total, 7.000 străini ar trebui evacuați.

Situat în sudul Fâșiei Gaza, Rafah este singurul punct de trecere deschis acum dintr-un total de trei. După atacul terorist al organizației Hamas pe 7 octombrie, soldat cu uciderea a aproximativ 1400 de israelieni și luarea a peste 230 de persoane ostateci, Israelul a instituit o blocadă totală asupra enclavei palestiniene. Atacul din 7 octombrie a fost cel mai ucigaș din istoria Israelului.

(Articol bazat pe interviul realizat de Oleg Galiv, redacția ucraineană RFE/RL)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG