Linkuri accesibilitate

Estonia îl expulzează pe Mitropolitul care ascultă de Moscova


Clădirea parlamentului Estoniei, Riigikogu, din Tallinn. (Shutterstock)
Clădirea parlamentului Estoniei, Riigikogu, din Tallinn. (Shutterstock)

Autoritățile estoniene au anunțat joi, 18 ianuarie, că nu-i vor reînnoi permisul de ședere capului bisericii ortodoxe subordonate Patriarhiei de la Moscova, considerându-l un pericol pentru securitatea națională.

În consecință – notează AFP – Mitropolitul Evgheni, cetățean rus al cărui nume de mirean este Valeri Reșetnikov, trebuie să plece din țară înainte să-i expire actualul permis de ședere, la 6 februarie.

„Acțiunile și discursurile lui publice au fost mereu de slăvire a agresiunii (ruse împotriva Ucrainei), și nu și-a schimbat comportamentul, în ciuda avertismentelor”, a declarat Indrek Aru, șeful prefecturii de poliție de nord din Estonia. El a adăugat că și șeful lui Evgheni, Patriarhul Kirill de la Moscova, este o amenințarea pentru securitatea estoniană, iar Rusia a fost desemnată drept stat terorist de Riigikogu, parlamentul estonian.

Mai mulți politicieni din Estonia au cerut deportarea Mitropolitului în urmă cu un an, când a chemat la o rugăciune comună „pentru pace” cu o mișcare politică pro-rusă numită Koos („Împreună”).

Unul din liderii mișcării Koos, Aivo Peterson, a fost reținut după ce a vizitat regiuni ucrainene ocupate de ruși și este cercetat pentru trădare.

Creștinii ortodocși formează cam 16% din populația Estoniei, dar tot sunt cel mai mare cult religios, înaintea luteranilor (9%), într-o țară cu aproape 1,4 milioane de locuitori renumită pentru procentajul foarte mare de atei declarați.

Cam 150.000 de ortodocși sunt membri al Bisericii Ortodoxe Estoniene, din subordinea Patriarhiei de la Moscova, iar 270.000 fac parte din Biserica Ortodoxă Apostolică Estoniană.

Ambele biserici se consideră moștenitoarele bisericii ortodoxe active în perioada interbelică, silită să se refugieze în exil după reîncorporarea forțată a țării în Uniunea Sovietică, în al doilea război mondial.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG