Linkuri accesibilitate

Rusia spune că va deschide secții de votare, dar mai puține, în R. Moldova


Alegerile prezidențiale rusești sunt considerate încă de pe acum în Occident nelibere și incorecte, dată fiind puterea aproape nelimitată a președintelui în exercițiu, Vladimir Putin, care va candida pentru un nou mandat.
Alegerile prezidențiale rusești sunt considerate încă de pe acum în Occident nelibere și incorecte, dată fiind puterea aproape nelimitată a președintelui în exercițiu, Vladimir Putin, care va candida pentru un nou mandat.

În aceste zile, autoritățile electorale ruse ar trebui să publice lista oficială a secțiilor de vot din străinătate. În așteptarea ei, unii oficiali de la Moscova au sugerat că în Occident nu se va vota deloc, din cauza războiului cu Ucraina, dar și-au schimbat poziția.

La un briefing de presă, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a spus că Moscova va deschide secții de votare în toate țările pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie, inclusiv în „țările neprietenoase”, dar în unele vor fi secții mai puține ca în trecut.

Zaharova a numit printre acele țări: R. Moldova, Cehia, Statele Unite, Germania și Finlanda. Ea a explicat că în aceste state, și în altele, au fost închise consulate rusești în ultimii ani și au fost expulzați diplomați de la ambasade.

Declarația vine la capătul unei perioade de incertudine, în care Moscova părea să nu fie sigură că va vrea să organizeze alegeri prezidențiale rusești în toate țările străine, inclusiv cele numite „neprietenoase” Rusiei, printre care se numără țările din UE și NATO, dar nu și R. Moldova.

Prima țară „ostilă” în care Rusia a anunțat că va ține sigur alegeri, chiar dacă cu secții mai puține, a fost SUA, unde Moscova a cerut „securitate suplimentară” împotriva eventualilor demonstranți pro-Ucraina.

Vineri, Zaharova a spus că asemenea măsuri sunt așteptate din partea tuturor „țărilor neprietenoase”.

Se pot „interzice” alegerile străine?

În perioada când Moscova învăluia în mister chestiunea secțiilor de votare din străinătate, Europa Liberă a întrebat guvernul de la Chișinău dacă ar permite deschiderea secțiilor de votare la primul scrutin rusesc important de după invadarea de către Rusia a Ucrainei vecine.

Guvernul a răspuns că a primit așa solicitare, de la ruși, dar încă se gândește cum să răspundă.

Exemplul altor țări pare să sugereze însă că Moldova nu prea avea de ales: încă de anul trecut, de când Putin a anunțat că va candida, o țară considerată dintre cele mai „neprietenoase” de Rusia, Estonia, a explicat că nu va putea împiedica alegătorii ruși să voteze la ambasada țării lor din Tallinn.

„Dreptul de a permite concetățenilor tăi să voteze pe teritoriul ambasadei tale este parte din Convenția de la Viena”, a spus la 23 decembrie ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, citat de agenția baltică de știri ERR.

Convenția de la Viena este un acord internațional care reglementează relațiile diplomatice, consfințind printre altele obligația tuturor țărilor de a asigura exercitarea dreptului la vot.

Rusia spune că pe listele ei de alegători din străinătate se află cam 2 milioane de persoane.

Din declarațiile de până acum ale autorităților de la Moscova nu este clar dacă vor să deschidă secții de votare și în regiunea separatistă transnistreană, așa cum au făcut în trecut în ciuda opoziției Chișinăului.

Moscova a confirmat că va organiza scrutinul în regiunile ucrainene ocupate.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG