Ministrul Bolea le-a spus protestatarilor că guvernul a aprobat miercuri ajutoare de 50 de milioane de lei pentru producătorii de porumb care au suferit în urma secetei din 2023. În cazul fermierilor din sudul țării, cei mai afectați, ajutoarele pot ajunge la 2500 de lei la hectar.
Potrivit unei postări pe Facebook a ministerului Agriculturii, ministrul Bolea a spus la întâlnirea găzduită de Consiliul Raional Cahul că data când fermierii pot începe depunerea dosarelor pentru ajutoare va fi anunțată ceva mai târziu, după ce decizia guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.
Fermierii au postat online înregistrări ale discuțiilor care îi arată nemulțumiți de oferta guvernamentală. O nouă întâlnire a ministrului Bolea cu liderii protestatarilor este așteptată pe 16 februarie, la Chișinău.
Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, producători de cereale, protestează de peste o săptămână pe cinci trasee naționale, spunând că din cauza secetei și altor dezastre nu-și pot restitui creditele la bănci și penalitățile. Pe 12, 13 și 14 februarie, ei au blocat pentru mai multe ore drumul spre principalul punct de trecere al frontierei cu România, la Leușeni.
Dorin Recean: sectorul agricol nu este format doar din cerealieri
Vorbind la Chișinău după ședința de guvern în care au fost adoptate noile ajutoare pentru fermieri, premierul Dorin Recean i-a îndemnat să protesteze fără a încălca drepturile altor cetățeni și a dat asigurări că „toate problemele agricultorilor vor fi rezolvate gradual”. „Trebuie să înțelegem că sectorul agricol nu este format doar din cerealieri, avem și alte probleme”, a mai spus Recean.
Este al doilea val al protestelor producătorilor de cereale, care au mai demonstrat timp de câteva săptămâni, la sfârșitul anului trecut, când au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. După ce negocierile cu autoritățile au eșuat, fermierii au plecat din centrul capitalei, anunțând că vor continua să protesteze în raioane prin blocarea traseelor naționale.
Vorbind la conferință de presă pe 13 februarie, ministrul agriculturii a spus că, în ultimii trei ani, guvernul a luat „măsuri suficiente” de susținere a agricultorilor, reieșind din posibilitățile statului. El a explicat că politica guvernului este să ofere ajutoare „țintite” pentru cei afectați cel mai tare, pentru că „e una când nu ai prețul pe care ți l-ai dorit și alta când ai recolta de zero tone la hectar”.