Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Concluzii după doi ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei 


Un polițist ucrainean se ascunde în fața unui clădiri în flăcări, lovită într-un atac aerian rus la Avdiivka, Ucraina, 17 martie 2023.
Un polițist ucrainean se ascunde în fața unui clădiri în flăcări, lovită într-un atac aerian rus la Avdiivka, Ucraina, 17 martie 2023.

Rusia se va „mobiliza din răsputeri pentru a-și atinge scopurile”, iar țările occidentale trebuie să fie pregătite de eventuale confruntări cu Rusia și să ajute în continuare Ucraina, consideră analistul Igor Boțan, analizând situația celor doi ani de război, în podcastul „Dincolo de știri”. 

Concluzii după doi ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:23 0:00

Deși Rusia nu a obținut ceea ce și-a propus pe 24 februarie 2022, când a început invazia la scară largă împotriva Ucrainei, totuși „situația rămâne îngrijorătoare”, opinează Igor Boțan.

La doi ani de război, statele europene ar trebui să fie în continuare vigilente la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, susține și analistul Nicolae Negru. El crede că Europa s-a dovedit nepregătită pentru o asemenea confruntare și nu a avut o strategie pentru a înfrunta Rusia „în pornirile ei expansioniste”.

Război în Ucraina, dezinformare în țările UE

Odată cu invazia militară la scară largă împotriva Ucrainei, Boțan observă că Rusia a declanșat și un război informațional în țările Uniunii Europene, folosind „metode cominterniste”, pe care le utiliza altădată Partidul Comuniștilor din Uniunea Sovietică.

Moscova va încerca să își intensifice dezinformarea în R. Moldova, pentru că „este interesată, în mod vital, să oprească procesul de integrare europeană și referendumul din toamnă va fi o țintă predilectă”, afirmă în podcast și Nicolae Negru.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 22 februarie:

  • Un grup de deputați socialiști au participat la Moscova la un eveniment organizat de partidul loial președintelui Vladimir Putin;
  • Ucraina și-ar putea relua serviciile consulare în regiunea transnistreană, iar Tiraspolul dă semne că ar fi gata să negocieze reglementarea diferendului și fără Rusia, în format 1+1;
  • La Bruxelles a început procesul de evaluare a legislației R. Moldova cu cea europeană, ca o primă etapă tehnică pentru aderarea țării la UE.


Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG