Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Care sunt riscurile organizării referendumului despre UE


Clădirea Parlamentului de la Chișinău a fost iluminată în culorile drapelului UE cu ocazia deciziei Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Clădirea Parlamentului de la Chișinău a fost iluminată în culorile drapelului UE cu ocazia deciziei Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Un referendum constituțional se organizează în aceleași condiții ca unul consultativ, cu un prag minim de participare de o treime din alegători, dar produce efecte juridice pe care politicienii nu le pot deturna, explică analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”.

Care sunt riscurile organizării referendumului despre UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:31 0:00

În declarații publice făcute săptămâna aceasta, președinta Maia Sandu a clarificat că referendumul despre aderarea R. Moldova la UE, pe care vrea să-l organizeze o dată cu alegerile prezidențiale anul acesta, trebuie să fie referendum constituțional, așa încât rezultatul să fie inclus ulterior în Constituție. Șefa statului crede că majoritatea cetățenilor vor fi de acord cu aderarea la UE, iar introducerea rezultatelor în Constituție va face acest obiectiv „ireversibil”.

„Dacă vine o altă forță politică și vrea să întoarcă oiștea carului Republicii Moldova în altă direcție, va trebui să facă iarăși un referendum”, a explicat Nicolae Negru, în noul episod din „Dincolo de știri”.

Pentru Igor Boțan, inițiativa prezidențială a referendumului a stabilit agenda întregului an politic 2024. „Practic, toate partidele politice vorbesc acum despre referendum”, a spus Boțan.

Care sunt riscurile organizării acestui referendum?

Plebiscitul poate eșua numai dacă la vot se prezintă mai puțin o treime din alegători. În condiții „normale”, rezultatul referendumului ar fi „pozitiv”, crede Negru, pentru că sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor sprijină aderarea la UE. Dar un alt risc „este Rusia”.

„Trebuie să ne așteptăm la acțiuni inedite pe care încă nu le cunoaștem (...), politicieni care demult nu s-au arătat sunt deja scoși din sertare”, mai spune analistul.

Alte știri analizate și puse în context în episodul înregistrat joi, 15 februarie:

  • Fostul premier comunist, Vasile Tarlev, a anunțat că revine în politică pentru a apăra neutralitatea și suveranitatea R. Moldova, familia tradițională și producătorul autohton.
  • Fragmente ale unei drone militare rusești au căzut în apropiere de Etulia, raionul Vulcănești, într-un prim asemenea incident de anul acesta, arătând vulnerabilitățile din apărarea antiaeriană a R. Moldova.
  • „Forța Fermierilor”, care protestează din nou în diferite regiuni ale Republicii Moldova, nu mai crede în promisiunile ministrului Agriculturii și vrea întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG