Linkuri accesibilitate

Achizițiile publice locale sub lupa experților Promo-LEX


Intențiile de a face mai transparent procesul administrativ în unele cazuri sunt „doar bife”, este una dintre concluziile raportului.

La peste doi ani de la intrarea în vigoare a noii legi privind achizițiile publice, experții Asociației Promo-LEX constată că prevederile care promiteau să facă mai transparent procesul de cheltuire a banilor din haznaua statului arată bine doar pe hârtie. După ce au monitorizat activitatea administrațiilor raionale și a celei din autonomia Gagauz-Yeri, experții au scos la iveală următoarele probleme: publicarea sporadică a planurilor de achiziție sau utilizarea procedurilor netransparente. Și accesul la informații de interes public este unul anevoios, constată Asociația Promo-LEX, or, în continuare sunt primării care evită să răspundă solicitărilor de informație sau oferă răspunsuri de ochii lumii.

Achizițiile publice locale sub lupa experților Promo-LEX
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct


De-a lungul anilor, primăriilor li s-a reproșat că ar fi implicate în licitații obscure, stare ce ar fi trebuit să o remedieze proaspătul cadru legal. După ce a fost adoptată legea privind achizițiile publice, mai multe organizații neguvernamentale și-au propus să vadă cât de transparent a devenit procesul de cheltuire a banului public. În prima jumătate a acestui an, Asociația Promo-LEX a analizat procesele de achiziții organizate de autoritățile raionale și cele din Gagauz-Yeri.

Concluzia la care au ajuns experții e că, pe de o parte, funcționarii depun mai mult efort pentru a-și face transparentă activitatea, consultând opinia publică, pe de altă parte, fac acest lucru mai degrabă „pentru bifă” și nu de o manieră sinceră.

Ecaterina Vîlcu, analista în cadrul Promo-LEX:

„Este îmbucurător faptul că tot mai multe APL-uri au deja un cod de etică instituțional. Cu regret, doar 14% au linie telefonică anti-corupție și doar 54% au plan de integritate instituțional. Iarăși, cu regret constatăm că nici un APL nu a plasat pe pagina web informații privind persoana responsabilă de modulul anti-corupție”.

Deseori, reprezentanții primăriilor invocă lipsa banilor atunci când li se reproșează că nu ar fi suficient de transparenți. Un motiv puțin credibil, continuă Ecaterina Vîlcu, și asta pentru că posibilitatea publicului de a participa la ședințe sau plasarea pe internet a dărilor de seama privind procesul de achiziții ține mai mult de voința funcționarului public și nu de remunerarea acestuia.

Accesul la informaţie în continuare decurge anevoios şi pe alocuri ineficient...

De fapt, accesul la informație e un fel de „călcâi a lui Ahile” al sistemului public din Republica Moldova, constată Mihail Gorincioi, coordonator regional în cadrul Promo-LEX. Din cele 35 de solicitări de informații pe care le-a expediat expertul, șase au fost ignorate. Concluzia la care a ajuns Mihai Gorincioi e că aplicarea legii cu privire la accesul la informaţie în continuare decurge anevoios şi pe alocuri ineficient.

„În zadar noi încercăm să avem pagini web care să arate foarte bine și să publicăm proiecte de decizii sau să publicăm decizii dacă noi atunci când un cetățean se adresează cu o solicitare de informație cu caracter oficial nu oferim răspunsuri în termeni legali și vedeți că au existat situații când în general se ignoră o solicitare de acest gen. Încercăm să sensibilizăm administrațiile publice locale, inclusiv în vederea unei atitudini prompte și deschise față de solicitările de informație cu caracter oficial”.

Experții asociației Promo-LEX susțin că autoritățile își fac un mare deserviciu atunci când vorbesc în surdină despre modul în care cheltuie banul public. Și asta pentru că atitudinea lor lasă loc de interpretări, prin urmare, oricând pot fi acuzați că nu organizează concursuri veritabile sau că ar dori sa ascundă licitații trucate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG