Linkuri accesibilitate

Cum explică autoritățile de la Chișinău revenirea la furnizorul de energie electrică din regiunea transnistreană


Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

Argumentul unui preţ mai mic nu este considerat valabil de analişti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
Link direct

Decizia Moldovei de a revini la cumpărarea energiei electrice din Transnistria a fost luată netransparent și va afecta grav încrederea investitorilor în climatul de afaceri moldovean – a declarat Europei Libere un înalt oficial al Comunității Energetice – este o organizație internațională creată pentru integra sistemele energetice ale țărilor Uniunii Europene cu ale țărilor nemembre din Balcani și regiunea Mării Negre. Dirk Buschle, directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice, ne-a spus că decizia de săptămâna aceasta, prin care compania moldoveană de stat Energocom a abandonat furnizorul ucrainean selectat în martie, optând din nou pentru centrala de la Cuciurgan deținută de firma rusă de stat RAOES a luat prin surprindere Comunitatea. Mai ales că, în ultimii ani, a depus eforturi să construiască pentru Moldova, pe termen scurt, o procedură transparentă de achiziție a energiei, iar pe termen mai îndelungat – s-o ajute să se conecteze mai bine la furnizori din Ucraina și România. Cum au explicat autoritățile de la Chișinău revenirea la furnizorul din regiunea transnistreană? Relatează Liliana Barbăroșie:

Până acum, motivele revenirii la furnizorul rus de curent localizat în regiunea transnistreană, la doar o lună de la încheierea unei licitaţii soldate cu contractarea unui furnizor ucrainean, au fost explicate doar de un demnitar de la Chişinău, adjunctul ministrului economiei, Vitalie Iurcu.

Fiind audiat zilele trecute în comisia parlamentară pentru buget şi finanţe, vice-ministrul Iurcu a spus că întreprinderea de stat Energocom nu ar fi încetat nici o clipă să caute un furnizor de alternativă după încheierea concursului.

Pentru că Centrala termo-electrică Moldoveneasca şi-ar fi îmbunătăţit substanţial oferta de preţ faţă de cea iniţială, a mai explicat Iurcu, Energocom ar fi decis s-o contracteze, obţinând în schimb un preţ mai bun, cu 10 la sută mai mic faţă de preţul contractat de la ucraineni, plus o siguranţă mai mare a livrărilor.

Iurcu a dat asigurări că această schimbare din mers a angajamentelor contractuale nu se va solda pentru partea moldovenească cu vreo consecinţă, întrucât acordul cu firma ucraineană nu prevede vreo penalitate.

Fiind vorba despre un agent economic independent, a continuat vice-ministrul, Energocom nu ar avea de ce să-şi efectueze achiziţiile respectând regulile convenite de partea moldovenească cu experţii Comunităţii Energetice:

„Energocom nu cade sub incidenţa instrucţiunii privind efectuarea licitaţiilor coordonată cu secretariatul Comunităţii Energetice. Pentru că Energocon este un agent economic independent care are rolul de bază să achiziţioneze din sursele cele mai ieftine,” a afirmat Vitalie Iurcu.

Şeful cabinetului de miniştri, Pavel Filip, care a vizitat în februarie Kievul şi a discutatsubiectul achiziţiilor de curent ucrainean cu preşedintele ţării vecine Petro Poroşenko, nu a comentat situaţia.

După concursul din martie o făcuse, însă, spunând, urmare a criticilor liderilor de la Tiraspol care calificaseră drept „motiovată politic” decizia Chişinăului, că Moldova „trebuie să se ghideze de propriile sale interese” și să accepte doar cele mai avantajoase oferte.

Dintre partidele politice parlamentare, doar liberalii au afişat un gest de nemulţumire. Proaspăt ieşiţi de la guvernare urmare a deschiderii mai multor anchete sub bănuiala de implicare în acte de corupţie pe numele unor demnitari liberali, inclusiv a primarului capitalei Dorin Chirtoacă, deputaţii liberali au încercat vineri să determine o audiere în Legislativ a ministrului economiei la această temă, spunând că revenirea la curentul transnistrean înseamnă „sprijinirea regimului separatist de la Tiraspol”, doar că nu au fost sprijiniţi de suficienţi parlamentari ca să obţină audierile.

Cei mai mulţi dintre experţii în energetică de la Chişinău, printre ei Victor Parlivoc, expert al IDIS Viitorul, fost director ANRE (Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică) socotesc că ceea ce s-a întâmplat ar putea fi calificat ca „o revenire la mecanismul de negocieri obscure, după uşi închise, în loc de tendere transparente, aşa cum insistă partenerii europeni”.

Nici argumentul unui preţ mai mic nu este considerat valabil de analişti. Iată de exemplu raţionamentele expertului în energetică Sergiu Tofilat:

„Centrala moldovenească are un avantaj enorm - ea nu plăteşte consumul gazului, iar în aceste condiţii ei doar se orientează la preţul oferit de ucraineni şi dau puţin mai ieftin, având o marjă enormă de negocieri.

Imaginaţi-vă că noi mâine avem interconexiunile şi putem procura energie cu 35 de dolari un megawat, faţă de 50 dolari, cu cât procurăm acum de la ucraineni. Şi vine Centrala moldovenească şi spune că are costuri doar de procesare a gazului, prin urmare poate coborâ preţul la 20 de dolari. Cine va putea concura cu ei? Despre asta este vorba – condiţii egale pentru toţi.

Deci, pe de o parte, autorităţile şi PD ne vorbesc despre integrare europeană, piaţă concurenţială, condiţii egale pentru toţi, iar pe de altă parte, oricum trişează legea, oricum fac totul pe ascuns şi, în fond, promovează agenda Federaţiei Ruse, de supraîndatorare a Republicii Moldova, de continuare a dependenţei energetice, ceea ce pune în pericol securitatea ţării. Pentru că asta are consecinţe nu doar că acumulăm acum datorii şi finanţăm regimul separatist. Asta pune în pericol şi proiectele de infrastructură, cele de interconectare cu piaţa românească.”

Energeticienii resping şi supoziţia, pe care de altfel tot ei o avansaseră, că ucrainenii nu ar fi capabili să livreze toată cantitatea la care s-ar fi angajat, prin urmare această modificare de contract s-ar fi făcut de comun acord cu partea ucraineană.

Situaţia în Ucraina s-ar fi schimbat, spun ei, iar acum aceasta nu ar avea dificultăţi în producerea unei cantităţi suficiente de energie electrică, care să le permită să acopere exportul spre Republica Moldova la care s-ar fi angajat prin contractul din luna martie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG