Ministerul Economiei anunță că începând de azi, Republica Moldova va procura o parte din energia electrică de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, asta în condițiile în care la începutul lunii aprilie, Compania de stat „Energocom” a semnat un contract de achiziție a curentului electric cu un operator din Ucraina. Despre decizia autorităților de a mai încheia un acord pentru livrări și cu Centrala Electrică de la Cuciurgan vom discuta în această dimineață cu expertul Dionis Cenușă de la Centrul Analitic Independent „Expert Grup.”
Europa Liberă: La începutul lunii aprilie ministerul Economiei anunța că Republica Moldova va cumpăra în următoarele 12 luni energie electrică din Ucraina și nu de la Centrala de la Cuciurgan. Totuși, Cuciurganul a intrat în schema de livrare a curentului, pentru că ulterior ar fi prezentat o ofertă mai avantajoasă la preț, față de cea inițială. Ce puteți spune despre această decizie a autorităților de a contracta încă un partener, în afara unui concurs se pare?
Dionis Cenușa: „Este o decizie adoptată în mod subit pentru opinia publică, deși Energocom, care este o întreprindere de stat și este supravegheată de Ministerul Economiei a purtat negocieri cu Centrala de la Cuciurgan imediat după finalizarea concursului oficial, concursului deschis. Prin urmare, eu cred că este o decizie mai puțin transparentă și care nu va fi înțeleasă pe deplin de partenerii europeni care au insistat pe crearea unui mecanism pentru transparentizarea procesului de achiziție a energiei electrice în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Totuși argumentul Ministerul economiei este că această decizie a fost luată în rezultatul evaluării situației energetice pe piața din regiune, ofertei de preț mai avantajoase. Exista riscul ca furnizorul din Ucraina să nu-și respecte obligațiile contractuale și să nu poată livra necesarul de curent electric pentru Moldova?
Dionis Cenușa: „Acest risc exista de la bun început, dar iarăși, Energocomul a câștigat concursul. În urma acestui concurs Energocom deja avea aranjamente cu furnizorul din Ucraina, prin urmare, din punctul meu de vedere, problema este în faptul că Energocom a participat la concurs nefiind în totalitate eligibil, pentru că nu putea nicidecum asigura necesarul. Energocom nu este producător, el cumpără energia electrică, după care o vinde operatorilor din Republica Moldova. Prin urmare, de la bun început Energocomul nu putea oferi garanții că ucrainenii vor vinde exact volumul de energie de care noi avem nevoie anual. Ucrainenii, la rândul lor, au afirmat deschis că ei ar putea livra, doar că la nivelul de 30 de procente din ceea ce avem noi nevoie. Prin urmare, de la bun început s-a creat această premisă care pentru mine era evident o fereastră deschisă pentru a restabili Cuciurganul într-o schemă ulterioară de livrări a energiei electrice. Totodată, autoritățile ucrainene au anunțat recent că vor spori capacitatea de livrare spre Republica Moldova. Dar iarăși, nesemnificativ pentru a acoperi în totalitate consumul de care avem nevoie pe parcursul unui an. Din aceste considerente, este evident că oricum am fi avut nevoie de o sursă adițională pentru a acoperi toate necesitățile noastre. Problema nu este în faptul că a fost contractat Cuciurganul în final, deși este și asta o problemă dacă ne uităm la datoriile pe gaze naturale, ci faptul că a fost semnat un contract negociat în mod netransparent și în afara unui concurs deschis, așa cum au propus-o europenii.”
Europa Liberă: Sugerați că probabil ar fi trebuit să știm dacă s-a mai negociat cu cineva și nu doar cu Cuciurganul?
Dionis Cenușa: „Exact asta voiam să spun. Energocomul, câștigând concursul și având girul Ministerului Economiei, la moment poate stabili contracte după cum consideră de cuviință, mai ales că din presă, nu din surse oficiale și acest lucru este regretabil, am aflat că contractul semnat de către Energocom cu furnizorul ucrainean ar permite revizuirea contractului astfel încât să fie posibilă semnarea altor contracte. Cel puțin asta am înțeles eu sin sursele mass media de limba rusă.”
Europa Liberă: Autoritățile scot în față mai multe argumente în favoarea acestei decizii. Unul dintre ele este prețul mai jos. Cât de mult trage la cântar acesta și cu ce urmări?
Dionis Cenușa: „Am încercat să fiu foarte atent atunci când am citit comunicatul de presă expediat inițiat de compania de stat Energocom și preluat ulterior de către Ministerul economiei. Iarăși, nu vedem o claritate și o siguranță de 100 de procente. Ei vorbesc că ar fi posibilă micșorea cu 10 procente a prețului, dar nu există siguranță că tot cu atâtea procente va fi mai ieftină energia pe care o cumpărăm din regiunea transnistreană. Consider că sunt doi factori pe care ei îi folosesc drept argumente, atât prețul cât și faptul că ucrainenii nu pot livra mai mult decât au programat, Cu siguranță va trebui să fie un preț mai mic, pentru ca argumentul să fie foarte puternic în favoarea semnării unui contract adițional în care Cuciurganul ar urma să livreze 70 de procente din necesarul consumului pentru un an. Altfel, ar fi foarte greu să convingă opinia publică din Moldova și iarăși partenerii europeni. Foarte multe reforme din sectorul energetic sunt rezultatul insistenței și asistenței venite din partea Comunității energetice din partea Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Un preț mai mic ar însemna și un tarif mai scăzut pentru consumatorul final?
Dionis Cenușa: „Da, evident ar însemna. Noi vorbim despre prețuri nereglementate la care vinde Energocomul și ulterior prețurile reglementate care sunt solicitate de operatori și trebuie să fie confirmate sau nu de către ANRE. La un anumit moment va interveni în joc și ANRE-ul, care va examina solicitările din partea furnizorilor. Și aici vom vedea o altă situație interesantă or, conform angajamentelor asumate de partea moldovenească, pe parcursul a cel puțin un an urmează să fie sporite tarifele la electricitate, ca noi să putem da datoria pe care o avem față de Union Fenosa. Și aici vom avea o situație foarte interesantă când pe de o parte avem un contract nou cu Cuciurganul prin care am putea avea un preț mai mic, și totodată avem angajamentele autorităților de a majora puțin tarifele, ca să putem da datoriile, nemaivorbind de datoriile care vor crește din consumul de gaze din regiunea transnistreană, în baza căruia este produsă energia electrică care ulterior este vândută Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Datorii care trec pe contul cui?
Dionis Cenușa: „Datorii care trec pe contul Moldova Gaz iar Guvernul Republicii Moldova, adică partea moldovenească are 33 de procente din cota acestei companii. Prin urmare, sunt datorii care, după cum declară președintele Dodon în mai multe interviuri, sunt datorii ale Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Credeți că este de așteptat o reacție a părții ucrainene după această decizie?
Dionis Cenușa: „Eu cred că partea ucraineană ar putea veni cu un mesaj destul de superficial, pentru că, până la urmă, sectorul la ei este liberalizat în sensul că DTEK Trading nu este o întreprindere de stat, este o întreprindere privată și prin urmare, contractele pe care le semnează pe exterior, eu nu cred că sunt îndeaproape supravegheate de către oficialitățile de la Kiev. Dar iarăși, ceea ce probabil va deranja ucrainenii, ca și pe alții, este că regiunea transnistreană reapare în schema privind livrările de energie electrică și bineînțeles, situația din regiunea transnistreană este urmărită cu atenție la Kiev.”
Europa Liberă: Chiar dacă exista certitudinea că ucrainenii nu vor putea livra întreg volumul necesar?
Dionis Cenușa: „Desigur, pentru că la finele anului 2016 ei au stabilit într-un mod destul de deschis care sunt capacitățile de livrare pe piața externă, cât pot ei exporta fizic și respectiv, aceste volume au fost vândute pe intern și DTEK Trading a câștigat aceste volume pentru a le exporta ulterior în baza contractului cu Energocom în Republica Moldova. Deși cu multe probleme, vorbim despre o piață mai deschisă la capitolul de câte volume sunt contractate, câte sunt livrate pe extern.”
Europa Liberă: Totuși, ce e de câștigat și de pierdut din această decizie de negociere și semnare a contractului de procurare a energiei electrice cu încă un partener?
Dionis Cenușa: „La pierderi, este discreditarea din punctul meu de vedere a mecanismului de transparentizare a achizițiilor de energie electrică propus de către partea europeană. Apropo, recent, cu recomandări de îmbunătățire a acestui mecanism, care deocamdată sunt ignorate de către partea moldovenească. La beneficii desigur ar fi prețul mai mic, dar iarăși din contul creșterii datoriilor istorice pentru gaze naturale. Și totodată, este un fel de asigurare, dar iarăși asigurare riscantă de surse de energie electrică adiționale. Regiunea transnistreană nu poate fi deocamdată exclusă din scheme și asta pentru că noi nu avem surse alternative iar deocamdată interconexiunile cu România sunt prevăzute pentru anii 2021-2023.