Linkuri accesibilitate

Acordul cu Gazprom amână cu cel puțin un an punerea în aplicare a Pachetului al treilea energetic al UE


Imagine generică cu un contor de gaze
Imagine generică cu un contor de gaze

Vicepremierul Andrei Spînu, care a negociat cu gigantul rus Gazprom acordul proaspăt încheiat pe gaze, a recunoscut la revenirea la Chișinău că înțelegerea va amâna cu un an punerea în aplicare a pachetului energetic trei, dar a spus totodată că această amânare nu înseamnă și o abandonare a proiectului. Liberalizarea pe care o prevede în linii mari pachetul deja există pe piața moldoveană, a mai spus Spînu justificând decizia. Iar înțelegerea cu Gazprom ar fi avantajoasă măcar și din motiv că R. Moldova poate procura gazele ruse la jumătate din prețul care există momentan pe piața internațională, a explicat el. Ce alte amănunte a comunicat guvernul moldovean despre contract, preț și condițiile la care se vor face livrările în următorii cinci ani?

Acordul cu Gazprom amână cu cel puțin un an punerea în aplicare a Pachetului al treilea energetic al UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Urmare a acordului de la sfârșitul săptămânii trecute, R. Moldova și Gazprom au semnat, pe lângă contractul pe gaze, un protocol al celor mai importante înțelegeri, iar acel protocol dat publicității azi de guvernul de la Chișinău prevede și angajamentul R. Moldova de a nu forța o vreme (cât timp va dura reglementarea datoriei așa cum o arată documentul) reorganizarea Moldovagaz și nici aplicarea unor sancțiuni față de întreprindere pentru lipsa acestei restructurări.

Pachetul energetic al treilea, însă, tocmai asta prevede, fiind vorba în linii mari despre o liberalizare a pieței energetice, dar prin măsuri concrete cum ar fi separarea cumpărătorului de vânzător, atât pe piața de gaze, cât și pe cea de energie electrică.

Vicepremierul responsabil cu infrastructura afirmă totuși că R. Moldova nu are de gând să renunțe la aplicarea regulilor europene pe piața energetică, ci doar să le amâne pe cele din acest ultim pachet, cel mai probabil vreme de un an.

„Noi rămânem angajați în continuare pentru implementarea pachetului al treilea în întregime. Conform acestui protocol, o amânare maximă care poate avea loc este de un an.”

Amânarea pachetul energetic al treilea și revizuirea acordului de liber schimb cu UE au figurat printre cele câteva condiții politice pe care le-ar fi înaintat Gazprom guvernului moldovean în cadrul actualelor negocieri, în schimbul unui preț redus la gaze, așa cum au arătat speculațiile din presă, în particular din presa britanică. Autoritățile moldovene s-au ferit până acum să confirme acest gen de informații, iar Andrei Spînu a afirmat azi, la încheierea cu succes a tratativelor, că ambele părți au reușit, cum i se pare, să mențină discuțiile în albia comercialului.

Mai mulți analiști au spus, pe de altă parte, că interesul Gazprom, deci al Rusiei, de a-și păstra intactă piața R. Moldova, cu tot cu regiunea sa estică, ar fi prevalat asupra tentației de a o pedepsi pentru recenta alegere în favoarea pro-europenilor de la guvernare.

Printre detaliile înțelegerii atinse, așadar, cu Gazprom la sfârșitul săptămânii trecute și văzute în general ca fiind una avantajoasă R. Moldova, mai ales pe fundalul unui salt fără precedent în prețul de la burse, Andrei Spînu a mai invocat câteva, legate de formula de preț, nu toate însă, pentru că ar fi vorba despre secret comercial, a explicat el.

În orice situație noi vom avea un preț mai avantajos decât la bursă...
Andrei Spînu, vicepremier

„Formula de preț pentru noi este bazată pe petrol și pe spot, asta înseamnă că odată cu scăderea prețului la bursă pentru gaz, va scădea și prețul conform formulei noastre, deci în orice situație noi vom avea un preț mai avantajos decât la bursă.”

Potrivit calculelor ministrului Spînu, prețul de achiziție a gazelor rusești în noiembrie ar urma să ajungă pentru R. Moldova la 450 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în lunile următoare să se mai reducă, în funcție de evoluțiile pieței. Ceea ce a procurat guvernul de la Chișinău săptămâna trecută direct de pe piață a urcat la o mie de dolari mia de metri cubi, lucru care îi face pe reprezentanții guvernamentali de la Chișinău să constate avantajele acordului cu Gazprom, care deocamdată nu a fost publicat totuși, nici de Gazprom, nici de autorități.

XS
SM
MD
LG