Linkuri accesibilitate

România recunoaște căsătorii de același sex „străine”, dar în scop foarte limitat


„Pride Bucharest” - parada LGBTQ din București, România, 7 iulie 2023
„Pride Bucharest” - parada LGBTQ din București, România, 7 iulie 2023

Guvernul României a decis că va recunoaște căsătoriile de același sex încheiate în UE, dar numai pentru a da dreptul de ședere unuia din soți. Decizia luată după o lungă campanie a unui cuplu româno-american căsătorit la Bruxelles a fost calificată imediat insuficientă de activiști.

Guvernul României încercă „să amâne practic indefinit adoptarea unui proiect de lege cu privire la parteneriatul civic sau căsătorii între persoanele de același sex”, inventând „categorii juridice speciale”, spune Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile comunității LGBTQ la asociația ACCEPT.

Florin Buhucenu, ACCEPT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Guvernul de la București a adoptat joi, 21 septembrie, un proiect de lege pentru completarea ordonanței de urgență privind regimul străinilor în România care prevede că certificatul de căsătorie dintre persoane de același sex încheiat într-un stat al Uniunii Europene va fi recunoscut în România, fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române.

Comentând pentru Europa Liberă, Florin Buhuceanu spune că decizia vine „foarte târziu”, și nu reprezintă îndeplinirea de către România a deciziilor justiției europene în domeniu.

Buhuceanu notează că decizia nici pe departe nu pune semnul egalității între cuplurile heterosexuale și cele homosexuale.

„Se inventează o categorie specială”, mai arată el, prin faptul că nu recunoaște direct cuplurile între persoanele de același sex drept „soți”, cu toate drepturile care ar trebui să decurgă din acest statut. Nu acordă decât „dreptul de ședere” în România partenerilor de același sex, care s-au căsători într-un stat UE și au decis să se stabilească în România.

Florin Buhuceanu, ACCEPT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Proiectul de lege adoptat de guvernul de la București arată, între altele, că „resortisantul unui stat terț, de același sex ca cetățeanul Uniunii, a cărui căsătorie cu acesta din urmă a fost încheiată într-un stat membru conform dreptului acestui stat, dispune de un drept de şedere pe o perioadă mai mare de trei luni pe teritoriul statului membru a cărui cetăţenie o deţine cetăţeanul Uniunii”.

În 2018, Curtea Constituțională a României a statuat prin decizia sa în cauza Coman-Hamilton faptul că persoanele LGBTQ au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri.

În iunie 2019, asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri stabile, între care și Florin Buhuceanu, au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG