Linkuri accesibilitate

Aeroportul din Kabul blocat: mii de afgani încearcă să fugă de talibani


La aeroportul din Kabul
La aeroportul din Kabul

Mii de afgani au blocat din nou drumurile care duc la aeroportul din Kabul, în timp ce luptătorii talibani au tras focuri de arme în aer și au încercat să controleze mulțimile care încearcă să fugă din țară.

Canalul de televiziune Al-Arabiya l-a citat duminică pe fiul lui Ahmad Shah Massoud, care a fost unul dintre principalii lideri ai rezistenței antisovietice a Afganistanului în anii 1980, spunând că nu va preda talibanilor zonele aflate sub controlul său.

Ahmad Massoud a cerut, de asemenea, formarea unui guvern cuprinzător care să conducă țara cu participarea talibanilor. Și el a avertizat că războiul va fi „inevitabil” dacă insurgenții refuză dialogul, a relatat televiziunea citată.

Civili afgani și-au pierdut viața la aeroportul din Kabul

Un oficial NATO a spus că cel puțin 20 de persoane au murit în ultimele șapte zile în și în jurul aeroportului. Unii au fost împușcați, iar alții au murit în învălmășeala creată.

4500 de militari americani asigură o parte din aeroport și s-au străduit să țină mulțimile la distanță și departe de pistele de aterizare pe măsură ce avioanele militare și civile decolează transportând străini și afgani deopotrivă.

Potrivit Pentagonului, avioanele americane au evacuat 17.000 de oameni de când a început efortul de evacuare în urmă cu o săptămână.

Victime în îmbulzeala de la aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încearcă să fugă din țară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Autoritatea de aviație civilă afgană a cerut oamenilor să nu se apropie de aeroport pentru că nu există zboruri civile și comerciale.

Marea Britanie, Statele Unite și alte țări s-au străduit să extindă eforturile de evacuare a propriilor lor cetățeni, precum și a afganilor care au lucrat pentru ambasade străine, ONG-uri, forțele NATO sau alte organizații și care acum sunt considerați ținte pentru actele de răzbunare ale talibanilor.

Amenințările de securitate au determinat avioanele militare americane să efectueze aterizări rapide la aeroportul din Kabul.

Ambasada americană a emis o nouă alertă de securitate, avertizând cetățenii să nu meargă la aeroportul din Kabul fără instrucțiuni individuale ale unui reprezentant al guvernului american.

Pentagonul a declarat că solicită în mod oficial ajutorul transportului aerian de la companiile aeriene comerciale pentru a ajuta la efortul de evacuare a oamenilor din Afganistan care au ajuns în alte aeroporturi ale lumii.

Guvernul spaniol a anunțat că Statele Unite și Spania au convenit să folosească două baze militare din Spania pentru a primi afgani care lucrau pentru guvernul american.

Conform acordului, bazele - una lângă Sevilia, cealaltă lângă Cadiz - vor fi folosite pentru procesarea refugiaților din Afganistan până la stabilirea lor în alte țări.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE s-a plâns oficialilor americani pentru că securitatea impusă de militarii americani pe aeroportul din Kabul a fost prea strictă și că i-au împiedicat pe unii afgani care lucrau pentru organizații europene să ajungă în interiorul aeroportului.

Bahrainul a declarat că își va deschide aeroporturile către zborurile care evacuează persoane din Afganistan, iar Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor găzdui temporar refugiați afgani, întrucât Statele Unite se confruntă cu supraaglomerare la facilitățile care procesează evacuații din Qatar.

Oficialii afgani familiarizați cu discuțiile purtate în capitală spun că talibanii nu vor face anunțuri despre guvernul lor până la data limită de 31 august pentru retragerea trupelor americane.

XS
SM
MD
LG