Linkuri accesibilitate

Protestatari afgani, din nou în stradă în mai multe orașe din Afganistan


Protestatari afgani au ieșit din nou în stradă în mai multe orașe din Afganistan, pe fondul îngrijorării din ce în ce mai mari cu privire la direcția noului guvern compus exclusiv din bărbați și dominat de vechi militanți din aripa dură a talibanilor.

Protestele au loc în ciuda faptului că talibanii au anunțat că le interzic „pe moment” pe motiv că manifestanții ar fi „tulburat ordinea civilă și cauzat deranj”. Zeci de manifestanți scandând lozinci precum „vrem libertate” s-au adunat pe 9 septembrie, în apropiere de ambasada Pakistanului la Kabul, țara vecină cu Afganistanul fiind acuzată de sprijinirea talibanilor, o acuzație respinsă însă de Islamabad.

Protestatarii spun însă că au fost alungați de militanții care au tras mai multe rafale în aer. Au mai avut loc proteste în provinciile Parwan, Nimruz, Kunduz și Kapisa, în unele cazuri s-a relatat că au fost însoțite de violențe și arestări. Imagini video și fotografii postate pe rețelele de socializare înfățișează un protest al femeilor care cer drepturi egale. De la preluarea de facto a controlului în Afganistan la mijlocul lunii august, forțele talibanilor au intervenit în forță de mai multe ori împotriva manifestanților și jurnaliștilor care relatau despre proteste. Guvernul talibanilor anunțat la 7 august a spus că va aplica o versiune strictă a legii islamice, sharia, spulberând speranțele afgane și internaționale în privința unui regim moderat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG