Linkuri accesibilitate

Agențiile de informații americane: Ucrainenii se află în spatele uciderii fiicei unui naționalist rus (surse)


Aleksandr Dughin
Aleksandr Dughin

Agențiile de informații americane cred că atentatul cu mașină-capcană care a ucis-o pe fiica ideologului de extremă-dreapta Aleksandr Dughin, un apropiat al Kremlinului, ar fi fost autorizat de elemente din cadrul guvernului ucrainean, conform informațiilor publicate de presa americană pe 5 octombrie.

Statele Unite nu au luat parte la atentate și nici nu au fost la curent cu planul, potrivit surselor neidentificate citate de presă. Evaluarea comunității de informații americane potrivit căreia guvernul ucrainean a fost complice la atentatul cu mașină-capcană, care a avut loc la Moscova la 20 august, a fost dezvăluită pentru prima dată de New York Times.

Oficialii americani, care sunt citați și de CNN, au vorbit sub protecția anonimatului invocând informații secrete și probleme diplomatice sensibile. Nu este clar cine ar fi ordonat uciderea sau dacă SUA consideră că președintele ucrainean Volodimir Zelenski era la curent cu acest complot.

Evaluarea pe care, spune presa americană, ar fi făcut-o serviciile secrete, pare să susțină acuzația făcută de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care acuza, la doar câteva zile după atentat, serviciile secrete ucrainene de comiterea acestuia.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat imediat după aceea că Kievul s-ar afla în spatele atentatului, iar când a fost întrebat despre evaluarea serviciilor secrete americane, a continuat să nege orice implicare.

XS
SM
MD
LG