Linkuri accesibilitate

Ajutoare în sumă de peste 400 milioane de euro, anunțate de Platforma de sprijin a Moldovei


Delegații din peste 30 de state au participat la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova de la Chișinău.
Delegații din peste 30 de state au participat la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova de la Chișinău.

La Chișinău are loc a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, care se transformă din una de stabilizare în una de parteneriat. Platforma a reunit țările care vor să ajute R. Moldova să lupte contra ingerințelor Rusiei și să o sprijine în ambițiile sale de a adera la Uniunea Europeană.

În marja reuniunii de la Chișinău, au fost semnate mai multe memorandumuri și pachete de finanțare dintre R. Moldova cu Banca Europeană pentru Investiții, cu Norvegia, Banca Europeană pentru Reconstrucție Dezvoltare și cu Agenția Franceză de Dezvoltare.

Franța a anunțat un pachet de sprijin financiar în valoare de 300 milioane de euro pentru a finanța proiecte prin UNHCR, UNICEF și prin programul de susținere socială. Germania va oferi un suport financiar de 95 milioane de euro pentru 2024, iar Marea Britanie a anunțat o contribuție de 9,5 milioane de lire sterline pentru proiecte de infrastructură și reziliență la schimbările climatice.

Lansată anul trecut, Platforma de sprijin pentru Moldova este o inițiativă a Germaniei, Franței și României.

„Nu vom permite ca R. Moldova să fie slăbită și de aceea am creat această platformă, pentru a sprijini țara în sectorul energetic, în combaterea corupției și pentru a-i oferi ajutor umanitar”, a declarat jurnaliștilor, la deschiderea evenimentului, ministra de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Ea a spus că „eforturile lui Vladimir Putin de a destabiliza R. Moldova”, inclusiv prin șantaj energetic, nu au avut succes. Baerbock crede că procesul de reforme în R. Moldova „este foarte impresionant” și a declarat că țara ei susține pașii făcuți de R. Moldova în vederea deschiderii negocierilor de aderare la UE.

Potrivit ei, Platforma de sprijin se va transforma în una de parteneriat.

Ministra de Externe a Franței, Catherine Colonne, a propus ca platforma să se concentreze „pe chestiuni de termen lung”, precum ar fi conectivitatea, energia și reformele de care are nevoie R. Moldova pentru viitorul său european.

Din partea României, la eveniment a fost prezent secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, care a spus că ceea ce-i interesează pe toți la această reuniune este „parcursul european al R. Moldova”.

Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a amintit că, prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova, țara a beneficiat de foarte mult ajutor anul trecut. „Astăzi vom discuta cum vor sprijini partenerii R. Moldova pe termen mediu și lung, dar și în procesul nostru de integrare în Uniunea Europeană”, a subliniat Popescu.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2022, R. Moldova a primit angajamente financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro (28 miliarde de lei).

XS
SM
MD
LG