Motivele din care a fost respinsă candidatura lui Belecciu nu au fost anunțate. Comisia pre-vetting a precizat că, la solicitarea candidatului, decizia nu va fi publicată.
Profesor la catedra de Drept a Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului de Interne, Ștefan Belecciu a fost singurul candidat non-judecător care a refuzat să participe la audierile publice desfășurate de membrii comisiei. El poate contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de cinci zile din data recepționării.
Pe 24 martie, comisia a respins alți doi candidați din rândul non-judecătorilor. Este vorba despre avocații Angela Popil și Valentin Caisîn. Încă doi pretendenți la funcții în CSM așteaptă deciziile comisiei: ex-judecătoarea Tatiana Chiriac și avocatul Alexandru Rotari.
Cei trei candidați din partea societății civile care au promovat pre-vetting-ul (Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun) au fost audiați pe 27 martie în comisia juridică, numiri și imunități. Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, ei vor fi numiți în funcții la ședința plenară din 30 martie.
„Din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea acestora, CSM va deveni funcțional chiar și în componență redusă”, a spus Grosu.
Pe 20 martie, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să formeze un CSM funcțional în decurs de 30 de zile, după ce a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu „situația excepțională în justiție”.
Conform legii, noul CSM trebuie să fie compus din 12 membri: șase judecători și șase non-judecători. Pe 3 aprilie intră în vigoare cererile de demisie din CSM depuse de judecătorii Anatolie Galben, Victor Micu, Luiza Gafton și Petru Moraru. Singurul judecător din CSM care nu și-a dat demisia este Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chișinău.
Astfel, dacă va Parlamentul îi va numi pe cei trei non-judecători, după 3 aprilie în CSM vor fi patru membri.
Anterior, președinta comisiei juridice, deputata PAS Olesea Stamate, explicase că, pentru ca CSM să aibă cvorum, este nevoie de „două treimi din membrii efectiv în exercițiul funcției”.
Numirea membrilor CSM din rândul judecătorilor rămâne sub semnul întrebării. La Adunarea Generală din 17 martie judecătorii au decis să întrerupă ședința până la 28 aprilie. Unul dintre motivele amânării a fost că CSJ nu a reușit să examineze contestațiile candidaților care nu au trecut evaluarea integrității etice și financiare. Din 23 de magistrați care s-au înscris în concurs, au primit undă verde doar cinci. Toți ceilalți au contestat deciziile comisiei pre-vetting la CSJ.