Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Diviziunea muncii în politică”


Minutul electoral: „Diviziunea muncii în politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00

Minutul electoral: „Diviziunea muncii în politică”

În copilăria mea din satul Cinișeuți, sarcina cea mai jenantă dintre toate câte le avea de îndeplinit un pui de învățător de la țară era adunatul de balegă de cal. Folosită drept ingredient obligatoriu, adăugat în lutul necesar pentru a lipi crăpăturile pereților, balega era vânată de toți mahalagiii. Pentru că vara toată lumea avea de lipit zidurile caselor și ale acareturilor.

Minutul electoral: „Diviziunea muncii în politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Se prăbușea cerul peste mine în clipa când trebuia să ies pe poartă, înarmat cu cea mai răpănoasă căldare din gospodărie, ca să hoinăresc haihui pe ulițele satului în căutarea movilițelor proaspete, aburinde, asta dacă aveai norocul, deasupra cărora roiau muște grase, ori deja împietrite, ascunse pe jumătate în colb.

Cred că aceeași senzație o trăiește soldatul universal Serioja, Costică, Bogdănel sau Valoghiță, care e trimis haihui la recoltat simpatii politice septuagenare în favoarea unei formațiuni rău-famate. Formațiune necesară și chiar obligatorie când e vorba de lipit crăpăturile în zidul protector după care mai stau ascunși câțiva barosani cu pufușor pe botișor.

În campania precedentă, munca asta jenantă era făcută mai la hurtă, mai cu zurgălăi, mai pe lângă ditamai spicheroiu’, cu blagoslovirea voievodală a coordonatorului. Acum e muncă ingrată de misionarism politic în mediul unor alegători alintați cu pachete alimentare, întărâtați cu bună știință unii împotriva altora și manipulați cu abilitate de televizorul care zumzăie ca tăunul deasupra movilițelor de balegă de cal. Seara când revine acasă, ca să se dezbaiere de cuvintele pe care le repetă zi de zi ca un papagal, soldatul universal Serioja, Costică, Bogdănel ori Valoghiță dă jos din spate ranița colbăită, în care poartă pumnalul de amiral.

Pe lângă Voronin, îi reușise performanța să ajungă caporal și avea ghiozdanul mai arătos și cosorul mai mare. La curtea lui Plahotniuc, s-a ales chiar cu rang de dregător și cu șalvari de mătase. Dar soarta de mercenar îl retrogradează, îl trimite să adune balegă de cal din colbul patriei, în timp ce amiralul face plajă undeva pe o coastă de azur și soarbe alene cocktailuri multicolore cu miros de odaliscă.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG