Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Igor Dodon crede că PAS a fost înfrânt la locale și cere prezidențiale și parlamentare anticipate

Liderul socialist Igor Dodon a declarat că partidul de guvernământ PAS ar fi suferit o înfrângere la alegerile locale din 5 noiembrie, „în pofida faptului că a capturat toate instituțiile și a blocat media”.

Fostul președinte Dodon a vorbit la scurt timp după închiderea secțiilor de vot, sugerând că își bazează concluzia pe datele privind prezența la vot.

PAS nu a reacționat imediat, planificând o conferință de presă mai târziu în cursul serii. CEC a îndemnat concurenții electorali să nu să grăbească să comenteze prematur rezultate presupuse.

Numind-o „dictator” pe șefa statului, liderul PSRM a cerut puterii să accepte presupusa înfrângere și să organizeze anticipat alegeri prezidențiale și parlamentare.

Dodon este cercetat sau judecat în multiple dosare fiind acuzat între altele de corupție și trădare de patrie. Cel puțin trei dosare au ajuns în instanța de judecată în acest an.

Igor Dodon flancat de fruntași socialiști la sediu PSRM, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare
Igor Dodon flancat de fruntași socialiști la sediu PSRM, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare

La Bălți va avea loc turul doi de scrutin

La Bălți, candidatul „Partidul Nostru”, Alexandr Petkov, și candidata independentă Arina Corșicova se vor confrunta în turul doi de scrutin, arată rezultatele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.

Alexandr Petkov a obținut 22,6% din voturi, iar pentru Arina Corșicova au votat 21,5% din bălțeni, arată datele CEC după procesarea proceselor verbale.

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. Dacă niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Ion Ceban este pe cale să câștige primăria Chișinău din primul tur

Ion Ceban este pe cale să câștige încă un mandat de primar al capitalei. Potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a 304 procese verbale din 305, candidatul MAN a obținut 50.58% din voturile chișinăuienilor. Ceban este urmat de Lilian Carp, candidatul PAS, care a acumulat 28.27% din voturi.

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcţia de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.

La votul pentru Consiliul Municipal Chișinău, MAN obține 33 la sută din voturi, urmat îndeaproape de PAS cu 32,8%.

Primele rezultate în Chișinău: tendință de scădere sub 50% pentru Ion Ceban

Primele rezultate parțiale ale alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului arată că primarul actual, Ion Ceban, liderul MAN, conduce detașat, dar procentul lui scade pe măsură ce sunt contabilizate tot mai multe procese verbale. Dacă scade sub 50%, nu va câștiga din primul tur de scrutin și se va bate în turul doi cu Lilian Carp, candidatul partidului de guvernământ, PAS.

La votul pentru Consiliul Municipal Chișinău, tendința este asemănătoare: MAN scade pe măsură ce sunt contabilizate tot mai multe procese verbale, iar PAS crește.

PAS crede că moldovenii au dat la 5 noiembrie un „vot proeuropean”

Liderul PAS, Igor Grosu, a spus că alegătorii moldoveni s-au mobilizat „exemplar” la alegerile din 5 noiembrie pentru a-și alege primarii și consilierii, dar și pentru a da un „vot pro-european”.

Grosu a vorbit la peste o oră și jumătate după închiderea secțiilor de votare, când primele rezultate preliminare la numărarea a doar unui mic procent de voturi sugerau rezultate slabe pentru partidul de guvernământ în Chișinău.

Cu toate acestea, Grosu a spus că este „optimist” și că așteaptă turul doi în capitală. „Primăria trebuie să revină partidei pro-europene”, a spus Grosu.

Igor Grosu, vorbind alături de alți fruntași ai partidului de guvernământ la prima conferință de presă postelectorală
Igor Grosu, vorbind alături de alți fruntași ai partidului de guvernământ la prima conferință de presă postelectorală

Liderul PAS, care este și spicherul Parlamentului, a spus că simpatizații puterii continuă lupta pentru turul doi, acolo unde acesta va avea loc.

„Nu avem timp de odihnă, de mâine la treabă și ne mobilizăm pentru turul doi”, a spus Grosu.

Conferința sa de presă, la care a apărut înconjurat de fruntași PAS, avându-l alături și pe candidatul puterii la funcția de primar al capitalei, Lilian Carp, urma să aibă loc inițial în aer liber, dar a fost mutată în interior din cauza unui grup de protestatari care au pichetat sediul PAS din centrul capitalei.

„Nu avem dreptul să permitem unor interlopi și unor dictatori să hotărască viitorul R. Moldova”, le-a spus Igor Grosu jurnaliștilor.

Guvernarea pro-occidentală spune că în aceste alegeri a trebuit să facă față unui „război hibrid” declanșat împotriva sa de Rusia și aliații săi din politica moldoveană. În penultima zi înainte de alegeri, Comisia Situații Excepționale a exclus din cursă candidații Partidului „Șansă”, spunând că ar fi primit ilegal bani din Rusia pentru a mitui alegătorii.

În declarația sa postelectorală, Igor Grosu a spus că guvernarea PAS se bizuie mai departe pe sprijin occidental, iar alegerile locale inclusiv turul doi de scrutin au „loc într-un context geopolitic legat de integrarea europeană” și o „miză foarte mare”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG