Linkuri accesibilitate

Lume multă la vot la Varnița și multe suspiciuni


Varnița - Anenii Noi - veteranii monitorizează transporturile care vin din regiunea transnistreană, 11 iulie 2021
Varnița - Anenii Noi - veteranii monitorizează transporturile care vin din regiunea transnistreană, 11 iulie 2021

La Varnița, participate mare la vot și multe suspiciuni

Și la acest scrutin alegătorii din stânga Nistrului au venit în număr mare la cele patru secții de votare deschise special pentru ei în satul Varnița, raionul Anenii Noi, aflat în Zona de Securitate. Cozile s-au format chiar de la prima oră, relatează corespondenții Europei Libere.

Ce a aflat corespondenta Europei Libere, Eugenia Crețu:

După cum ne-a spus șefa uneia dintre aceste secții, dis-de-dimineață au venit mai mulți votanți decât la alegerile precedente, cel mai probabil, pentru a evita arșița. Oamenii cu care am stat de vorbă susțin că au ajuns la Varnița cu mașinile proprii sau cu transportul public.

Varnița: De la prima oră s-au format cozi la cele patru secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului în satul Varnița.
Varnița: De la prima oră s-au format cozi la cele patru secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului în satul Varnița.

Totuși, și de această dată există bănuieli că cetățenii din stânga Nistrului ar fi aduși organizat la urne și ar fi plătiți pentru a-și da votul pentru un anumit candidat

. Ca și la alegerile prezidențiale, veterani ai războiului de pe Nistru s-au organizat și monitorizează transportul care intră în localitate, notând numerele de înmatriculare. Din notițele lor rezultă că autobuzul 7 care leagă Varnița de orașul Tighina circulă mult mai des decât prevede orarul. De asemenea, ei au observat taxiuri care fac curse repetate.

După cum au aflat ei, alegătorii ar fi fost organizați din ajun și ar fi plătiți cu 500 de ruble transnistrene pentru un vot.

Și pe grupurile din unele rețele de socializare circulă informații că angajații mai multor întreprinderi controlate de un important om de afaceri din regiune au primit indicații să meargă la vot și să pună ștampila în dreptul unui anumit partid.

Poliția, care asigură ordinea publică, susține că nu oprește pentru verificări vehiculele auto, atâta timp cât Comisia Electorală nu a interzis transportarea organizată a alegătorilor.

Deocamdată, nu au fost înregistrate incidente.

Veteranii controlează transporturile spre secțiile de votare din Varnița

La Varnița, în raionul Anenii Noi, veterani ai războiului de pe Nistru monitorizează transportul care vine din regiunea transnistreană. Ei bănuiesc că alegătorii din stânga Nistrului sunt aduși organizat la cele patru secții de deschise special pentru ei în localitate, pentru a vota un anumit partid. Poliția asigură ordinea publică, relatează corespondenții Europei Libere.

Cozi la Varnița de primele ore

De la primele ore, la cele patru secții de votare de la Varnița, deschise pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului, s-au format cozi. Primele poze trimise de corespondenții Europei Libere.

----------------------------------------------

Duminică, 11 iulie, la 7 dimineață se deschid secțiile de votare pentru alegerile parlamentare anticipate, iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană funcționează 41 de secții.

Ca și în cazul diasporei, numărul secțiilor de votare deschise pentru acești votanți a fost subiect de dispute juridice, încheiate cu numai câteva ore înainte de scrutin. Sunt organizate 41 de secții, așa cum era decizia CEC din 29 iunie, contestată însă de Platforma DA.

Alegeri anticipate 2021- cu Radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

Din cele peste 3 milioane de alegători, în țară pe malul drept al Nistrului sunt 2.038 mii alegători sau cu 200 mii mai puțin decât acum 7 ani, peste hotarele țării sunt în jur de 839 mii, iar în stânga Nistrului sunt în jur de 279 mii cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Sunt datele prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, IDIS „Viitorul”, bazate pe cifrele oficiale.

Participarea la vot s-ar putea ridica la circa 35 de mii, ceea ce înseamnă că alegătorii din regiunea transnistreană ar putea alege 2 deputați în noul Parlament.

Vox populi: votul din stânga Nistrului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:30 0:00

Citește și: Alegerile generale anticipate în cifre.

În ajunul alegerilor anticipate, directorul Școlii de Studii Politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun aprecia: „Din punctul de vedere al partidelor moldovene, aici locuiesc destul de mulți alegători moldoveni. Dar nicio forță politică moldovenească nu are o înțelegere clară despre cum se poate construi aici careva canale de comunicare”.

În opinia lui Dirun, revenirea la sistemul electoral proporțional este mult mai logică pentru electoratul din regiunea transnistreană: „Transnistria a fost scutită de acea reprezentare artificială prin intermediul unor deputați care ar fi fost aleși din partea Transnistriei în Parlamentul moldovean. Niște oameni necunoscuți, două persoane, în două circumscripții, ca și cum din partea Transnistriei – cine sunt acești oameni, cine a votat pentru ei? Era o construcție total artificială”.

Iar rezultatul ideal, pentru cei din raioanele de est, inclusiv pentru regimul de la Tiraspol - care, reamintește Dirun, a conlucrat cu oricine a fost la putere la Chișinău - ar fi „ca niciun partid moldovenesc să nu ia majoritatea pentru ca ele să fie obligate să facă coaliții, să discute între ele. Pentru noi acest lucru ar crea un fel de câmp de manevră care să permită să fie evitate extremele în raport cu problema transnistreană” a declarat pentru Europa Liberă Anatoli Dirun, directorul Școlii de Studii Politice de la Tiraspol.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG