Linkuri accesibilitate

Alertă de vreme rea în agricultură


Republica Moldova se află miercuri sub cod galben de instabilitate atmosferică, după ce ploile puternice de marți, însoțite de grindină, au cauzat pagube în mai multe raioane. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis și un avertisment de inundații pe Prut.

Alertă de vreme rea în agricultură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Estimările prealabile ale unor fermieri arată că precipitațiile cu grindină din ultimele zile au distrus aproape jumătate din roada pe care o așteptau. Au fost afectate sute de hectare de culturi cerealiere și pomicole, pierderile fiind raportate de agricultori din peste 12 raioane ale țării.

Elena Bordeinîi administrează o gospodărie țărănească în satul Țaul, Dondușeni și spune ea, cele mai multe pagube sunt în livezile de măr. Anul trecut, seceta i-a dat peste cap socotelile, acum ploile și deși riscurile sunt evidente, fermiera spune că nu-și permite deocamdată să investească într-un sistem de irigare sau o plasă antigrindină. Agricultoarea speră că va reuși să obțină o ofertă bună de vânzare pentru producția neafectată:

„50 de procente sunt distruse, da 50 sperăm că o să-și revină, că noi le-am stropit, le-am dat cu un preparat care să le tratăm puțin și sperăm că va fi bine. Știți, acum după cerințele ca să poți da la export merele, e clar că o să fie probleme mari să le exportăm, că ei nu vor să le ia nici cu un punct. Sperăm că totuși, care o să le dăm la suc, la prelucrare, care o să le exportăm, dacă o să fie posibil. Am investit foarte mult, chimicalele sunt foarte scumpe, motorina s-a scumpit de trei-patru ori. Avem și culturi agricole, avem floarea soarelui, avem orz. Orzul e foarte frumos, dar totul la pământ de la surplusul de umiditate care este și vântul, care l-a culcat tot la pământ. Nu se știe cum o să-l strângem încă, cum o să fie luna iulie.”

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, anual, mulți dintre agricultori sunt puși în situația să-și estimeze mai degrabă pierderile decât profitul. Ce soluții au pentru a-și proteja investiția?

Sunt foarte multe chițibușuri acolo, ca nu mai să primească banii

Vlad Glodeanu, fermier din satul Mănoilești spune că cei care fac agricultură sunt pe cont propriu și prin urmare ar trebui să-și asume pagubele. Grindina i-a distrus circa 30 de hectare de floarea soarelui și chiar dacă nu este la prima pierdere nu ar apela la o companie de asigurări:

„Dacă am fost gata să mergem pe așa activitate, acum înseamnă că suntem gata să îndurăm de toate. Asta-i viața, nu avem ce face, ce o să facem acum, până pe la vreo 50 de ani o să întoarcem datoriile, cred. Eu sunt de acord la 100 de procente de a asigura toate plantațiile pe care le avem, dar companiile de asigurări găsesc o sută și o mie de motive pentru a nu-ți rambursa banii. Noi discutăm mai mulți producători din sectorul dat, din raionul Ungheni, sunt foarte multe chițibușuri acolo, ca nu mai să primească banii și să se eschiveze prin instanțele de judecată.”

Protest al fermierilor, Chișinău, 24 decembrie 2020
Protest al fermierilor, Chișinău, 24 decembrie 2020

Un studiu al Federației Naționale a Fermierilor arată că dintr-o sută de agricultori care și-au asigurat culturile, doar 8-9 au primit despăgubiri de la companii. Majoritatea fermierilor au convingerea că asiguratorii îi vor trage pe sfoară, spune Vasile Mîrzenco, directorul executiv al federației. El crede că interesele ramurei ar fi mai bine apărate dacă agricultorii s-ar asocia și ar coopera eficient:

„Dacă agricultorii ar fi activi în cadrul acestor organizații, cum este Federația, cum sunt alte organizații, atunci și autoritățile ar purta cu noi alt dialog. Noi când ne plângem, din start să avem capacitatea pentru a ne asuma o bună parte din vină. Cum cădem în dificultate, ne aducem aminte că cineva ar trebui să ne protejeze. Dar autoritățile, ele la fel nu sunt destul de școlite, vine un guvern apoi altul, și ei nu cunosc esența situațiilor de genul acesta, a problemelor.”

Vasile Mîrzenco spune că de mai mulți ani fermierii solicită adoptarea legii care ar permite acordarea unor despăgubiri în caz de calamități naturale- inițiativă necesară în opinia decidenților, dar care rămâne încă în așteptare. Între timp, ministerul de profil anunță că solicită guvernului să aloce 47 de milioane de lei pentru compensarea prejudiciilor agricultorilor, o inițiativă tratată cu scepticism de fermieri.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG