Linkuri accesibilitate

Alsu Kurmasheva, acuzată suplimentar de „defăimarea armatei ruse”


Jurnalista Alsu Kurmasheva în fața judecătorului, Kazan, Rusia (REUTERS/Alexey Nasyrov)
Jurnalista Alsu Kurmasheva în fața judecătorului, Kazan, Rusia (REUTERS/Alexey Nasyrov)

Anchetatorii ruși au deschis un nou dosar penal împotriva unei jurnaliste ruso-americane aflate în detenție, acuzând-o că a răspândit informații false despre armata rusă, a anunțat marți o publicație locală subordonată statului.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă la Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL), se află în detenție din 18 octombrie, după ce a fost reținută pentru scurt timp în iunie, în timp ce încerca să iasă din Rusia cu avionul după ce și-a vizitat mama.

RFE/RL a protestat public împotriva acestei arestări și consideră că jurnalista este persecutată în mod nedrept și crud, pentru simplu fapt că lucrează pentru o companie media finanțată din Statele Unite.

Kurmasheva, a doua reprezentantă a presei americane reținută în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, se află în arest preventiv - care ar urma să se încheie la 5 februarie - în regiunea sa natală rusă, Tatarstan.

Pentru început, a fost găsită vinovată de faptul că nu a declarat că are un pașaport american, cum era obligată de legea din Rusia, și a fost amendată. Apoi a fost acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare și pentru care a pledat nevinovată.

Tatar-Inform, organ de presă de stat, amintește că jurnalista este, de asemenea, acuzată oficial de colectarea deliberată de informații militare care ar putea fi folosite împotriva Rusiei, și anunță că anchetatorii de stat au deschis un nou dosar penal împotriva lui Kurmasheva - pe 11 decembrie.

Noul caz se axează pe o carte editată de serviciul Tatar-Bașkir al RFE/RL, care reunea mărturisiri ale rușilor care se opun războiului din Ucraina. Anchetatorii spun că Alsu Kurmasheva ar fi ajutat la promovarea cărții.

Această participare a fost considerată de către anchetatorii de stat ca fiind echivalentă cu distribuirea deliberată de informații false despre armata rusă, din motive de ură politică, potrivit Tatar-Inform.
O astfel de infracțiune se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.

Autoritățile ruse nu au făcut niciun comentariu deocamdată în legătură cu relatarea publicată de Tatar-Inform.

Radio Europa Liberă a criticat tratamentul aplicat lui Kurmasheva.
„Condamnăm ferm decizia autorităților ruse de a aduce acuzații suplimentare împotriva lui Alsu", a declarat președintele interimar RFE/RL, Jeffrey Gedmin.„Jurnalismul nu este o crimă. Este timpul ca această persecuție crudă să ia sfârșit. Alsu a petrecut deja 56 de zile deținută pe nedrept și separată de familia sa".

XS
SM
MD
LG