Linkuri accesibilitate

„Am venit ca la un frate geamăn”. Conducerea României, în vizită la Chișinău, după rocada guvernamentală de la București


Prim-ministrul României Marcel Ciolacu și premierul moldovean Dorin Recean în timpul unor declarații de presă la Chișinău, pe 21 mai 2023

Prim-ministrul român Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au venit la Chișinău în prima lor vizită oficială de la rocada guvernamentală, dând asigurări că România va continua să sprijine R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Într-un briefing susținut împreună cu președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, Nicolae Ciucă a vorbit despre beneficiile obținute de România ca parte a Uniunii Europene și a NATO, remarcând că este important ca cetățenii R. Moldova să cunoască despre aceste avantaje.

„Putem să discutăm și despre apartenența la NATO. Sunt elementele de securitate pe care o astfel de organizație o asigură. Și, în proximitatea războiului din Ucraina, cetățenii au nevoie să se simtă protejați, să simtă că există structuri și există instrumente prin care se poate asigura siguranța și securitatea deplină”, a spus Ciucă.

El a dat asigurări că România va ajuta R. Moldova la alinierea legislației naționale la cea europeană și pentru deschiderea negocierilor de aderare. Șeful Legislativului de la Chișinău a mulțumit pentru sprijinul oferit în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene.

„Am stabilit cum vom mobiliza expertiza mai țintit pentru anumite proiecte, așa ca și din partea noastră să fie așteptările cât mai clare, ceea ce o să permită colegilor din Senat și din Camera Deputaților să mobilizeze expertiza pe domenii și proiecte concrete de asistență juridică”, a precizat Grosu.

Concomitent, la Guvern, au făcut declarații comune prim-miniștrii R. Moldova și României. Ca și în cazul lui Ciucă și Grosu, ei nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat că relațiile dintre cele două țări se consolidează tot mai mult, prin proiecte de infrastructură, o bună parte dintre care vor fi finanțate de România.

„Am discutat cele nouă proiecte din tranșa a doua din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de România. Bugetul acestora constituie 28 de milioane de euro”, a spus Recean, precizând că acești bani vor contribui la dezvoltarea localităților din R. Moldova.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că, la viitoarele ședințe de guvern de la București, se vor aloca bani pentru proiecte ce privesc apa potabilă și canalizarea, astfel „ca satele din R. Moldova sa devină europene”. El a adăugat că, mai târziu, cetățenii R. Moldova vor resimți și rezultatele din fondurile de pre-aderare care vor fi oferite de Uniunea Europeană.

Ciolacu a mai susținut că România și R. Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor războiului și a spus că în vizita sa la Chișinău are „sentimentul ca a venit acasă, că a venit la un frate geamăn, nu la un frate mai mare sau mai mic”.

Aceasta este prima vizită oficială a premierului României, Marcel Ciolacu, și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, după ce cei doi, venind din partidele care formează alianța de guvernare în România (Partidul Național Liberal și Partidul Social-Democrat) au făcut schimb de funcții.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG