Linkuri accesibilitate

11 ambasadori occidentali în Bulgaria au condamnat atacul asupra unui centru LGBTQ


Rainbow Hub devastat

11 ambasadori occidentali în Bulgaria au condamnat luni atacul de la sfârșitul săptămânii asupra unui centru LGBTQ, atac care ar fi fost condus potrivit activiștilor de un candidat naționalist la alegerile prezidențiale de la 14 noiembrie.

Atacul din 30 octombrie împotriva centrului Rainbow Hub a fost calificat drept „lipsit de sens” și „condamnat ferm” într-o declarație comună a ambasadorilor din Statele Unite, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia, Spania și Marea Britanie. Un grup de 10 bărbați au luat cu asalt sâmbătă centrul în care avea loc o ședință, lovind un angajat în față și vandalizând birouri. Fundația care conduce centrul a spus că „liderul atacului, Boian Rasate, este cunoscut pentru acțiunile sale publice anti-LGBTQ și candidează la președinția Bulgariei”.

Ambasadorii au vizitat centrul luni, ca să-și exprime solidaritatea. Procuratura bulgară a anunțat luni, după declarația ambasadorilor, că s-a cerut ridicarea imunității unei persoane cu inițialele lui Rasate, sub acuzații care i-ar putea aduce până la cinci ani de închisoare. Bulgaria este una din țările din UE cele mai puțin prietenoase cu persoanele LGBTQ, care nu pot forma un cuplu legal, ca și în alte câteva țări estice: România, Slovacia, Polonia, Letonia și Lituania.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG