Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Federației Ruse din R. Moldova spune că nu există condiții pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria


Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov

„Nu există condiții pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria”, a declarat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru agenția rusă de presă TASS. Acesta a subliniat că „pacificatorii ruși” ar fi oprit conflictul armat de pe Nistru acum 28 de ani, iar în prezent, împreună cu „căștile albastre transnistrene și moldovene” asigură pacea pe Nistru. Vasnețov a mai spus că „politicienii responsabili de la Chişinău înțeleg foarte bine caracterul exagerat de grăbit al apelurilor de a retrage GOTR. Autoritățile de la Chişinău, inclusiv Ministerul de Externe, vorbesc de ani de zile despre necesitatea înlocuirii formatului existent de pacificare de pe Nistru, dominat de Rusia, cu unul internațional, dar și despre necesitatea respectării de către Rusia a angajamentelor asumate încă în 1999 la summitul OSCE de la Istanbul de retragere a trupelor și munițiilor sale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Poziția nu este însă întru totul împărtășită de președintele moldovean Igor Dodon și de Partidul Socialiștilor, care este des primit la Kremlin și este un adept al vectorului estic pentru Republica Moldova.

La nivelul societății moldovenești este contestat și rolul de pacificator al Rusiei în conflictul de pe Nistru din 1992, având în vedere că fosta armată rusă a 14-a a intervenit de partea regimului separatist de la Tiraspol și a fortificat separarea de facto a regiunilor din stânga Nistrului de restul teritoriului Republicii Moldova.

Vasnețov a mai spus în interviul pentru TASS că „în jur de 1500 de militari care în virtutea unor circumstanțe obiective ajută desfășurarea misiunii de pacificare și păzesc depozitele cu muniții învechite din Transnistria nu pot fi retrași ca prin magie”. Acesta a mai subliniat că în Republica Moldova locuiesc în jur de 200 de mii de cetățeni ruși. „Nu avem dreptul să-i abandonăm în voia sorții”, a spus Vasnețov. Acesta a mai subliniat că Moscova nu impune Chişinăului vectorul extern de dezvoltare, însă își va apăra mereu interesele.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG