Linkuri accesibilitate

Andi Cristea: Refuz să cred într-un un scenariu de consolidare a majorității prin cumpărare (VIDEO)


Alegerile într-o secţie de votare din Chişinău
Alegerile într-o secţie de votare din Chişinău

Interviu cu eurodeputatul PSD, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Coaliţia este singura soluţie viabilă pentru a depăși un eventual blocaj în noul Parlament de la Chișinău și a debloca rezultatul printr-o majoritate serioasă, a cărui cel mai mic numitor comun trebuie să fie reformele europene și bunăstarea cetăţenilor. Eurodeputatul PSD Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, comentează rezultatul alegerilor parlamentare.

Interviu cu eurodeputatul român Andi Cristea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:31 0:00
Link direct


Europa Liberă: Patru partide din cele 15 înscrise în cursa electorală au ajuns în Parlamentul de la Chișinău, urmează să fie validate rezultatele acestor alegeri. Vă surprind aceste rezultate?

Andi Cristea
Andi Cristea

Andi Cristea: „Nu mă surprind. Mă bucură rezultatul bun al partenerilor noștri din PDM. Dinamica din campanie s-a reflectat, practic, în rezultatele finale. De asemenea, diferența de mandate proporționale versus cele în sistemul uninominal țin, practic, de logica sistemului mixt. Eu am făcut mereu apel la înțelepciune înainte și în timpul campaniei, la ideea de a nu da foc podurilor dialogului, căci un Parlament blocat, Hung parliament, cum spunem noi, fără câștigători clari era un scenariu realist mereu, practic, din timpul campaniei electorale.”

Europa Liberă: Partidul Democrat, prin vocea liderului Vladimir Plahotniuc, s-a declarat gata să înceapă discuții pentru a se forma o majoritate parlamentară care trebuie să desemneze și un premier, dar partidele care au acces în Legislativul de la Chișinău au spus că nu vor face alianțe cu democrații. Ați amintit și Dvs., punțile sunt arse, deocamdată. Admiteți crearea unui Guvern minoritar? Și cine ar putea să-l conducă, cine ar putea să fie în fruntea lui?

Andi Cristea: „Eu văd doar două scenarii realiste – un Guvern de avarie, cum se spune, care să ducă țara la anticipate după doar câteva luni de la alegeri, în care, practic, ar gestiona afacerile curente sau, de exemplu, un Guvern minoritar cu susținere parlamentară pe bază de protocol de colaborare.

A doua soluție poate fi utilă pentru promovarea unor pachete reformatoare pe principiul: „Nu vreau să fac echipă cu tine, dar condiționez sprijinul de ceea ce este important pentru țară, dincolo de orgoliul politic”. Sper însă și într-o variantă, e drept, mai puțin probabilă, în care deputații că-și dea seama că atunci când candidezi, candidezi ca să guvernezi, nu de dragul de a te mândri cu opoziția, inclusiv din punctul de vedere al logicii de putere.

E mai bine să ai o parte din putere decât să fii perpetuu în opoziție. Și aici - știți cum e? - aviz celor care vor la putere doar în condiții perfecte, fiindcă perfecțiunea în Est nu există și, de fapt, nici în Vest nu prea există, și acolo lucrurile sunt tuburi. Asta înseamnă reprezentarea fidelă a intereselor, guvernare și pârghii.

Vox populi: „Am ales ceva mai bun, dar am cules ce am cules”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

În același timp, refuz un scenariu de consolidare a majorității prin cumpărare, pentru că Moldova lui 2019 nu mai are nevoie de acel gen de stabilizare, cum a fost nevoie, de fapt, după crahul bancar din 2015. Și spun lucrurile astea, pentru că ne dorim ca prieteni ai Republicii Moldova să vedem evoluție, nu repetarea istoriei. Cine se aliază, să o facă transparent și valoric în interesul comun național, în interesul oamenilor.

Încă o dată: este complet nerealist să aștepți un moment ideal să intri la guvernare, pentru că în lumea reală acel moment nu va veni niciodată.”

Europa Liberă: Mult se discută despre arta negocierilor, arta compromisurilor, dar taberele care au ajuns în Parlament par să fie dușmani pe viață și pe moarte. Dacă aceste partide nu reușesc să creeze o coaliție viabilă, ar putea fi necesare noi alegeri, ați admis și Dvs. acest scenariu. Cine și cum s-ar uita la o Moldovă instabilă?

Interesul Federației Ruse este să vadă instabilitate și în Moldova, și în Ucraina și, practic, în toată vecinătatea estică...

Andi Cristea: „Cu siguranță, doar Federația Rusă, pentru că interesul Federației Ruse este să vadă instabilitate și în Moldova, și în Ucraina și, practic, în toată vecinătatea estică. Deci, cu atât mai mult un apel la maturitate pentru forțele politice pro-europene: vreți-nu vreți, prin mândrie excesivă faceți indirect jocuri rusești. Asta putem să vă spunem direct unor participanți la jocul politic din Republica Moldova. Și spun asta încă o dată, pentru că guvernarea înseamnă asumare, înseamnă curaj, înseamnă că mandatul popular nu e pentru o poziție de dragul opoziției și la fel vreau să subliniez: fără consolidări artificiale, pentru că asta a fost în trecut. Acum trebuie să facem un pas și trebuie să facă actorii politici un pas înainte, în viitor și asta e o așteptare legitimă în Republica Moldova a anului 2019.”

Europa Liberă: De unde ar trebui acum să se reia cooperarea dintre Chișinău și Bruxelles? Cum vedeți Dvs. relația moldo-comunitară în următorii patru ani?

Mai puțină geopolitică, mai mult în zodia concretului...

Andi Cristea: „Vedeți, relația dintre Chișinău și Bruxelles depinde exclusiv de Chișinău. Și mă refer la seriozitate și faimoasele reforme, implementarea Acordului de Asociere. Dacă vor continua, relația va fi bună; dacă nu, cu siguranță va interveni o răceală. Europa la momentul acesta, mai ales în 2019, cu alegeri pentru Parlamentul European, cu o nouă arhitectură a Comisiei Europene, politic vorbind, în a doua parte a anului, Europa, cum spuneam, are probleme cu managementul atenției. Însă nu-i captezi atenția decât prin lucruri bune. Dacă nu-i captezi atenția prin lucruri bune, s-ar putea să fie ocupată și atunci când ai nevoie sau când îi ceri asistență sau sprijin financiar.”

Europa Liberă: Și ce părere aveți despre curentul unionist, mișcările unioniste din Republica Moldova, care se spune că ar fi suferit un eșec în scrutinul parlamentar de la 24 februarie?

Andi Cristea: „Cred că, dincolo de sentimente și pasiuni legitime istorice, e important să se guverneze, în primul rând, în interesul cetățeanului. Eu așa aș citi votul: mai puțină geopolitică, mai mult în zodia concretului. Așa este modalitatea în care eu văd lucrurile și aș putea spune că, într-adevăr, și eu personal am fost surprins de o manieră neplăcută de faptul că curentul unionist și-a pierdut suflul față de ciclurile anterioare.”

XS
SM
MD
LG