Linkuri accesibilitate

De ce ezită ANRE Moldova să stabilească un tarif anual la gaze


Imagine generică
Imagine generică

Gazele naturale rămân în actualitate, pe fondul neclarităților legate de stabilirea noilor prețuri; după ce luna trecută s-a aprobat cu titlu provizoriu un tarif sporit, în urma necazurilor cu Gazprom, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) urma să analizeze astăzi un preț nou propus de Moldovagaz, un pic ieftinit– anume de la 11 lei și 8 bani, la 10 lei și 95 de bani pe metru cub. Numai că ANRE a spus astăzi că amână ședința din cauza unei scrisori primite de la distribuitorul Moldovagaz, care i-a trimis date adiționale. Detalii de la Liliana Barbăroșie.

De ce ezită ANRE Moldova să stabilească un tarif anual la gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Întrunită marți în ședință, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a decis să amâne din nou stabilirea tarifului anual la gazele naturale, ceea ce înseamnă că deocamdată se operează cu tariful provizoriu din noiembrie, cel de 11 lei și 8 bani.

O purtătoare de cuvânt din cadrul agenției, Galina Sănduța, ne-a spus ulterior într-o declarație:

„În seara zilei de 20 decembrie curent, SA Moldovagaz a depus la ANRE un demers prin care a prezentat date adiționale privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Verificarea acestor date necesită timp, de aceea o decizie finală va fi luată la următoare ședință publică de către consiliul de administrație al agenției.”

Într-o ultimă apariție mediatică, de luni seara, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, vice-premierul Andrei Spînu, a admis, pe de altă parte, să tariful la gaze ar putea rămâne același până în ianuarie. Revizuirea despre care a vorbit totodată vice-premierul, în ajun de amânarea de azi de la ANRE, s-ar putea produce abia atunci, pentru că ar fi poate mai clar în acel moment încotro se îndreaptă cotațiile la burse, a explicat el.

Pentru cei care se întreabă ce contează cotațiile de pe piața internațională, din moment ce R. Moldova ia gaze din Rusia urmare a unui acord pe termen lung, deci prețul ar trebui să fie legat de acea înțelegere, nu de prețul de pe piața spot, ce tradițional este mai mare, Victor Parlicov, un expert în energetică care a condus o vreme agenția pentru energetică, ne-a explicat care este legătura:

„Sunt incertitudini foarte mari legate de prețul prognozat al gazelor, pentru că formula nouă de preț presupune o legătură cu fluctuațiile de pe piața spot: în perioada de iarnă s-a vehiculat că e de 30 la sută, iar în perioada de vară – de 70 la sută. Dar și acele 30 la sută în prezent, într-o lună de iarnă în care consumul este foarte înalt, contează foarte mult. Deci, npoi suntem acum prizonierii situației de pe piața internațională. Acum: proiectul de decizie pe care l-a publicat ANRE în noiembrie, ca și tarif, presupunea un preț mediu anual mult mai temperat, care acum pare a fi puțin credibil, în situația în care prețurile spot au luat-o razna din nou. ”

Acordul din octombrie cu Gazprom, încheiat după lungi și complicate negocieri conduse din partea Chișinăului de vice-premierul Spînu, nu a fost publicat, dar există totuși informații neoficiale că prețul din el s-ar baza pe o formulă ca cea descrisă mai sus de expertul în energetică: adică că vara ar depinde în proporție de 70 la sută de cotațiile internaționale și de 30 la sută – de prețul coșului de hidrocarburi, iar iarna – exact invers. Într-o situație ca cea de acum, când prețul spot bate record după record, o deducție ar fi că și cererea Moldovagaz față de tarife ar putea fi din nou mai mare. Asta ar putea explica scrisoarea Moldovagaz și noua amânare decisă de ANRE. Iată ce crede despre această presupunere Victor Parlicov, fostul director al ANRE:

„Nu exclud că în cadrul ANRE acum se duc discuții pentru a stabili care va fi totuși acel preț prognozat, reieșind din care să se stabilească tarifele. Pentru că dacă îl stabilești la nivel prea jos, ar fi posibil ca chiar și pe parcursul iernii să fie nevoie să se revizuiască din nou tarifele, pentru a le majora din nou. Și eu cred că acum ANRE încearcă, pe de o parte, să nu crească prea mult tariful, pe de alta, să nu fie nevoiți să revină la majorarea tarifelor într-o perioadă imediat următoare.”

Tariful pe care plănuia să-l stabilească astăzi ANRE ar fi trebuit să fie mai mic decât cel din noiembrie, de 10 lei și 88 de bani, dar și calculele fuseseră făcute de agenție când prețul spot nu era de 2000 de dolari/mia de metri cubi, așa cum era de exemplu astăzi.

XS
SM
MD
LG