Linkuri accesibilitate

Antony Blinken a discutat cu Serghei Lavrov despre relansarea acordului nuclear cu Iranul


Secretarul de stat SUA, Antony Blinken (stânga) și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov
Secretarul de stat SUA, Antony Blinken (stânga) și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că el și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat despre eforturile internaționale de a relansa acordul nuclear cu Iranul.

Blinken, care a purtat negocieri cu Lavrov, la Geneva, pe fondul tensiunilor sporite determinate de temerile că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina, a declarat reporterilor că eforturile diplomatice de a reînvia acordul cu Iranul reprezintă un exemplu al modului în care Moscova și Washingtonul pot dialoga pe probleme de securitate.

Acordul nuclear cu Iranul a fost denunțat de americani în 2018, în timpul președinției lui Donald Trump, care a reimpus sancțiuni economice dure Iranului. Teheranul a reacționat prin accelerarea treptată a programului său nuclear și prin îmbogățirea uraniului mult peste pragurile permise în acord.

Începând de anul trecut, Iranul a purtat discuții cu ceilalți semnatari ai acordului, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania, pentru a restabili dialogul.

Principalul obiectiv al discuțiilor e de a determina Statele Unite să revină la acord și să renunțe la sancțiuni, iar Iranul să-l respecte pe deplin.

XS
SM
MD
LG