Linkuri accesibilitate

Antony Blinken, la Chișinău: „Chiar sunteți o țară mică, dar cu inimă mare!”


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken după conferința de presă de la Chișinău, 29 mai 2024.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken după conferința de presă de la Chișinău, 29 mai 2024.

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a reafirmat miercuri, la Chișinău, la o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu, sprijinul țării sale pentru integrarea europeană a Moldovei și pentru suveranitatea ei pe fondul amenințărilor rusești și al războiului din Ucraina vecină.

Blinken și-a exprimat încă de la începutul conferinței de presă „admirația” pentru conducerea Maiei Sandu în Moldova și a lăudat progresele făcute în ultima vreme la Chișinău, inclusiv în privința combaterii corupției și pregătirii pentru aderarea la UE.

„Acum doi ani, când am fost aici, am discutat cum vom putea construi o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăiește în pace. În ciuda tuturor dificultăților cu care vă confruntați, ați făcut pași concreți, pentru a îndeplini această viziune, care va crea un viitor puternic, prin progresul pe parcursul european”, a spus Blinken, amintindu-și de vizita făcută în martie 2022 la Chișinău.

În timpul conferinței de presă, Antony Blinken a mulțumit, din nou, pentru ajutorul acordat de moldoveni refugiaților ucraineni.
În timpul conferinței de presă, Antony Blinken a mulțumit, din nou, pentru ajutorul acordat de moldoveni refugiaților ucraineni.

Oficialul american a anunțat noi ajutoare financiare, de 50 milioane de dolari, destinate sprijinirii reformelor în justiție și alte domenii în R. Moldova, precum și combaterii dezinformării și altor manifestări ale „războiului hibrid” purtat de Rusia împotriva ei.

Blinken a anunțat și un pachet de 85 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Moldovei.

El a mulțumit, din nou, pentru ajutorul acordat de moldoveni refugiaților ucraineni. „Chiar sunteți o țară mică, dar cu inimă mare”, a spus Blinken.

El a mai declarat că, dacă Rusia învinge în Ucraina, nu se va opri acolo și că Moldova se poate menține ca un pol de securitate în regiune.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit pentru „sprijinul constant” acordat Moldovei de SUA.

„Vizita dvs. de astăzi reconfirmă relațiile excelente între Moldova și SUA și este un puternic semn de sprijin pentru țara noastră și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o. Ultima dată ne-ați vizitat acum doi ani, în martie 2022, când zeci de mii de refugiați ucraineni traversau hotarele noastre în căutarea unui refugiu, departe de bombardamentele armatei ruse. Dvs. ați fost printre primii înalți oficiali care au vizitat Moldova în acele vremuri dificile, și ați continuat să ne susțineți”, a spus Maia Sandu.

Președinta Moldovei a spus că Moldova rezistă în fața amenințărilor rusești grație faptului că nu este singură, primind ajutor de la partenerii externi. Ea a enumerat numeroase proiecte derulate în Moldova cu sprijinul SUA în domenii ca agricultura sau energia, dar și de susținerea SUA în combaterea corupției și sancționarea celor care încearcă să destabilizeze Moldova.

„Prin unitate și cu sprijinul partenerilor, vom fi alături de oameni și vom merge înainte”, a spus Maia Sandu, insistând însă că „Moldova nu doar a așteptat să fie ajutată”. Ea a recunoscut că lupta cu corupția în Moldova este „una dificilă și lungă”, dar Chișinăul este decis să o ducă „până la capăt”.

Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru „sprijinul constant” acordat Moldovei de SUA.
Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru „sprijinul constant” acordat Moldovei de SUA.

La conferința de presă, Maia Sandu a mai spus, printre altele, că se așteaptă ca amenințările hibride rusești la adresa Moldovei să se accentueze în lunile următoare, odată ce se apropie alegerile prezidențiale din toamnă.

Întrebările puse secretarului de stat american la Chișinău, mai ales de jurnaliști veniți din țara sa, s-au referit la conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

De la Chișinău, secretarul de stat SUA va merge la Praga, unde se ține joi și vineri o conferință ministerială NATO consacrată pregătirii summitului din iulie al alianței și înarmării Ucrainei, pe fondul avansurilor rusești în partea de nord-est a frontului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG