Linkuri accesibilitate

Antreprenorii moldoveni pot cere sprijin pentru a ajunge pe piața britanică


Clădirea ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, imagine de arhivă
Clădirea ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, imagine de arhivă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:52 0:00

Recent, în Regatul Unit a fost înființată Camera de comerț britanică pentru Moldova, organizație care ar urma să ușureze accesul antreprenorilor moldoveni pe piața Marii Britanii, oferind servicii de asistență pentru a conecta întreprinderile britanice și cele moldovenești în comerțul bilateral.

Ambasadoarea R. Moldova în Marea Britanie Angela Ponomariov spune că volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Marea Britanie este încă unul destul de modest, Regatul Unit fiind pe locul 17 între partenerii comerciali ai Chișinăului din întreaga lume, cu o pondere de 1,25 la sută în comerțul total al țării.

Angela Ponomariov susține că există suficient potențial pentru dinamizarea relațiilor comerciale, Camera de comerț britanică pentru Moldova, înființată în februarie 2022, urmând să devină ,,o platformă eficientă pentru facilitarea contactelor între oamenii de afaceri din ambele țări și pentru crearea parteneriatelor între aceștia”.

„Camera de comerț britanică va acorda asistență agenților economici din Republica Moldova și Marea Britanie, orientate spre accesul lor pe piață. Acesta presupune inclusiv facilitarea întâlnirilor de afaceri, sprijin ce vizează cunoașterea produsului și a mărcii, și comercializarea pe ambele piețe”, a precizat Angela Ponomariov.

Cât de accesibilă este piața Marii Britanii pentru antreprenorii Moldoveni?

Ambasadoarea R. Moldova la Londra, Angela Ponomariov evidențiază existența unor costuri logistice destul de ridicate aferente operațiunilor de export în Marea Britanie, inclusiv faptul că nu toți antreprenorii moldoveni au capacitatea să volumul cererii de pe piața britanică, axându-se pe parteneriate ce implică volume mici.

„Accesul pe piața britanică este condiționat de impunerea certificării produselor exportate, care asigură calitatea superioară a mărfurilor importate, condiție pe care nu toți agenții economici o pot întruni”, a mai declarat Angela Ponomariov.

În același timp, atrage atenția ambasadoarea, consumatorul britanic este curios și deschis față de tot ce este nou, lucru ce ar putea încuraja companiile moldovenești să ajungă pe piața britanică cu produsele lor.

Cum i-a influențat ieșirea Marii Britanii din UE pe antreprenorii moldoveni și cumvăd ei comerțul post-Brexit?

„Piața britanică este una atractivă și în același timp extrem de competitivă. Dacă inițiat Brexit-ul a fost văzut de antreprenori ca un risc pentru afaceri, ulterior această percepție s-a schimbat și acum mulți consideră că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană oferă noi oportunități”, a mai spus Ambasadoarea R. Moldova în Regatul Unit, Angela Ponomariov

Potrivit ei, intrarea în vigoare, de anul trecut, a Acordului de parteneriat strategic, comerț şi cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii, care reglementează tot spectrul relațiilor bilaterale post Brexit, creează noi premise pentru impulsionarea cooperării comerciale și atragerea investitorilor britanici în Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG