Linkuri accesibilitate

Apar din nou listele negre. Ar trebui scos AUR în afara legii?


Prima sesizare oficială împotriva unui reprezentant al Alianței pentru Unirea Românilor care cerut „executarea” a 35 de intelectuali vine din partea deputatului liberal, Alexandru Muraru. Deputatul PNL a cerut Poliției și autorităților judiciare să ia măsuri împotriva autorului listei negre, Cezar Victor Nastase.

Apar din nou listele negre. Ar trebui scos AUR în afara legii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Acesta a publicat pe pagina sa de Facebook o listă a așa zișilor „trădătorilor de ţară", despre care afirmă că ar fi „facilitat devalizarea ţării şi vânzarea activelor româneşti către străini". Autorul listei negre a scris că „dacă s-ar putea reintroduce pedeapsa capitală, aceasta ar trebui aplicată în special cozilor de topor şi trădătorilor de patrie".

Alexandru Muraru
Alexandru Muraru

Liberalul Alexandru Muraru, care este și reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobieiconsideră că intervenţia autorităţilor trebuie să fie fermă şi imediată pentru ca descurajarea unor atitudini de acest fel să fie un exemplu de reacţie şi de investigare rapidă a celor care promovează discursul instigator la ură.

Deocamdată, aceasta este prima reacție a unui oficial în legătură cu acest subiect, care poate părea derizoriu la prima vedere. De fapt este vorba despre incitare la ură și chiar incitare la violență. Un discurs care apare destul de des pe conturile Alianței pentru Unirea Românilor de pe diferite rețele sociale sau chiar pe paginile liderilor acestui partid.

Pe Telegram și pe Reddit Romania au apărut mesaje ale simpatizanților AUR, lăsate deliberat să circule și care îndeamnă chiar la crimă:

„A sosit vremea să găsim solutii tehnice pentru a-i ucide în masa pe politicienii escroci de la USR-PLUS”, pe cei de la PNL dar și pe Raed Arafat.

Pe lista neagră a reprezentantului Alianței pentru Unirea Românilor sunt personalități din viața economică, politică și culturală, care au avut relații cu străinătatea, au publicat în afară și mai ales care s-au ocupat de situația minoritarilor și, eventual, sunt ei înșiși minoritari.

Odată cu intrarea AUR în Parlamentul României, la alegerile de la finele anului trecut, excesele verbale de tip naționalist, xenofob și homofob au ieșit la suprafață. Până atunci răbufnirile de acest fel rămâneau cumva în cercurile restrânse ale admiratorilor Mișcării Legionare și pe unele site-uri ortodoxiste. Între timp, însă, a fost depășită măsura în mai multe rânduri, inclusiv în parlament, acolo unde senatorul AUR, Sorin Lavric a făcut laudatiopentru ideologi ai Mișcării Legionare. Încă de atunci, deputatul PNL, Muraru a vorbit despre scoaterea AUR în afara legii. O astfel de acțiune ar putea avea, însă, un efect contrar prin victimizarea extremiștilor și crearea unei mase critice în favoarea lor.

Pe de altă parte listele negre și chemările la execuții publice nu au mai avut loc de pe vremea când liderul Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor era în Parlament și avea la îndemână o gazetă în care sub pseudonim ataca pe rând tot ceea ce putea fi încadrat în rândul elitelor onorabile, culturale, politice sau economice.

Sigur că Parlamentul le oferă tribună publică reprezentanților AUR, le conferă credibilitate și autoritate în fața alegătorilor, care nu mai încredere sau răbdare cu politica de tip tradițional.

XS
SM
MD
LG