Linkuri accesibilitate

Vlad Gribincea: „Nu poți să îmbunătățești climatul de afaceri prin acordarea de facilități escrocilor”


ONG-uri din R. Moldova cer Ministerului Justiției să retragă proiectul de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice”.

Mai multe ONG-uri din R. Moldova au semnat un apel public prin care cer Ministerului Justiției să retragă proiectul de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice”. Potrivit semnatarilor, inițiativa dată scapă de răspundere penală infractorii. După acest apel și o întâlnire cu șeful misiunii UE la Chișinău, premierul Pavel Filip a anunțat că proiectul se amână.

Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, cum ar fi Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Codul Contravențional, care decriminalizează unele infracțiuni economice, așa cum explică guvernanții.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:37 0:00
Link direct

Premierul Pavel Filip a solicitat amânarea examinării acestui proiect de lege cu o săptămână, adăugând că a avut chiar astăzi o întrevedere cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a făcut referire la îngrijorările care există cu privire la această inițiativă.

Pavel Filip: „Eu astăzi am avut o discuție și cu domnul Michalko. Sunt exprimate mai multe îngrijorări în acest sens. Pentru mine, de fapt, nu este clar, pentru că este o reformă mult așteptată, solicitată de fiecare dată.

De câte ori am avut întrevederi cu mediul de afaceri, au fost ridicate aceste întrebări. Odată ce am pornit mai multe reforme, iată, de fiecare dată se găsesc foarte mulți critici. Eu sunt sigur că este o inducere în eroare și cu referire asupra acestui proiect de lege, pentru că l-am trecut și-n lung și-n lat și nu am văzut unde pot fi provocate aceste îngrijorări, dar eu cred că mai bine să luăm o pauză de o săptămână, o să mai avem dezbateri largi, publice, poate o să reușim, o să rugăm și colegii din Parlament apoi să grăbim lucrurile, astfel încât, poate o să fie aprobată în două lecturi anul acesta, astfel încât să scoatem aceste abuzuri și presiuni care există pe mediul de afaceri.”

O proaspătă analiză făcută de Centrul pentru Resurse Juridice și Centrul „Expert-Grup” arată că, dacă aceste inițiative vor fi aprobate, cei implicați în jaful bancar ar putea să scape basma curată. Juristul Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, își menține îngrijorările exprimate în această analiză.

Vladislav Gribincea: „Acest proiect oferă facilități penale pentru persoanele care cu bună intenție au încălcat legislația penală, mai ales în ceea ce privește încălcarea drepturilor acționarilor, manipulările pe piața valorilor mobiliare și unele reglementări bancare. Nu poți să îmbunătățești climatul de afaceri prin acordarea de facilități escrocilor.

Acest proiect prevede că persoanele care cu bună știință au comis infracțiuni economice pot fi eliberate de răspundere penală, dacă recunosc vinovăția, compensează prejudiciul și plătesc o amendă la stat. În Statele Unite pentru fraude bancare, spre exemplu, persoanele sunt sancționate cu până la 100 de ani de închisoare, iar în cazul Moldovei se propune ca aceștia să scape cu o simplă amendă. Acest fapt ni se pare straniu, mai ales în contextul fraudei din sistemul bancar pe care l-am avut cu câțiva ani în urmă. Opinie negativă pe marginea acestui proiect au avut toți – și Procuratura Generală, și CNA, și partenerii de dezvoltare.”

Europa Liberă: Dvs. ați chemat partenerii externi ai Republicii Moldova să urmărească cu atenție această inițiativă, numită „decriminalizarea infracțiunilor economice”. Este vreo reacție, pentru că prim-ministrul a făcut trimitere la o întrevedere pe care a avut-o astăzi cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău?

Vladislav Gribincea: „Ultima poziție a partenerilor de dezvoltare, da, o cunosc pe cea de săptămâna trecută, care nu era în favoarea acestui proiect de lege în versiunea actuală. Proiectul de lege poate prevedea anumite facilități, dar nu penale! Asta este una și doi: elaborarea unor astfel de proiecte nu poate avea loc în grabă și trebuie să aibă loc în mod inclusiv cu implicarea tuturor actorilor relevanți, inclusiv a societății civile, partenerilor de dezvoltare și mediului de afaceri, ceea ce cu regret, în cazul de față, nu cred că s-a făcut.”

Europa Liberă: Mai există șanse să fie îmbunătățit acest proiect de lege?

Vladislav Gribincea: „Întrebarea-i de unde atâta grabă?”

Europa Liberă: Păi și răspunsul Dvs.?

Vladislav Gribincea: Probabil există anumite interese, dacă se promovează acest proiect atât de rapid. Mă rog, atunci când ceva nu-ți este clar, îți pui întrebarea inevitabilă, cine poate beneficia de pe seama lui. Eu nu cred că guvernarea poate promova ceva ce nu este în interesul persoanelor de la guvernare sau apropiat de-al acestora.”

Europa Liberă: De ce atâta grabă și cum vrea Executivul să oprească hărțuirea oamenilor de afaceri? Sunt întrebări la care societatea civilă așteaptă răspuns de la guvernanți.

XS
SM
MD
LG