Linkuri accesibilitate

Aproape jumătate din voturile primite de Rusia Unită ar putea fi fost fraudate (GOLOS)


Aduși la vot - alegeri la Moscova, coadă la un centru de votare încă din prima zi a alegerilor pentru Duma de stat, Moscova, 17 septembrie 2021.
Aduși la vot - alegeri la Moscova, coadă la un centru de votare încă din prima zi a alegerilor pentru Duma de stat, Moscova, 17 septembrie 2021.

Organizația independentă de monitorizare a alegerilor Golos, căreia i sa interzis să observe scrutinul din Rusia cu puțin timp înainte de începerea votului pentru Duma de stat, a estimat că aproximativ o treime din voturile oficiale erau frauduloase – o cifră care ar însemna că jumătate sau mai mult din voturile Rusiei Unite sunt măsluite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat pe de altă parte“competitivitatea, transparența și onestitatea” alegerilor, afirmând că este clar că “Rusia Unită este principala preferință a alegătorilor”.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a anunțat marți că, după numărarea tuturor voturilor, Rusia Unită a câștigat 49,82 la sută din voturi - marcând o scădere de 6 puncte procentuale în sprijinul alegerilor anterioare din 2016. Potrivit rezultatelor finale preliminare candidații Rusiei Unite au ocupat 112 locuri în Duma de Stat prin votarea pe listă de partid și 198 de locuri prin vot în districtele uninominale. Aceasta oferă partidului o majoritate confortabilă de două treimi în Duma cu 450 de locuri, care este necesară pentru a aduce modificări constituției.

Cel mai apropiat rival al Rusiei Unite, Partidul Comunist, a obținut 18,93% din voturi - cu aproape 6% mai mult decât în alegerile precedente.

Alte trei partide au depășit pragul de 5% necesar reprezentării în Duma de Stat: Partidul Liberal Democrat cu 7,55% din voturi, Rusia Dreaptă cu 7,46% și un partid nou-venit, Oamenii Noi cu 5,32%. Participarea a fost de 51,6%. Rezultatele finale urmează să fie anunțate pe 24 septembrie.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a acuzat Kremlinul că a folosit „intimidarea și represiunea” pentru a fura alegerile parlamentare astfel încit partidul de guvernământ Rusia Unită să își păstreze majoritatea constituțională.

Într-un mesaj pe Instagram din închisoare, Navalnîi a scris că sistemul său de vot tactic – „votul inteligent” a fost „un succes imens”, slăbind partidul președintelui Vladimir Putin, doar că autoritățile au răstălmacit rezultatele.

„Escrocii au răsucit rezultatele pe tabela de marcaj pentru a-și face câștigurile să pară mai convingătoare", a scris el .

Totodată, Partidul Popular European (PPE), cea mai mare fracțiune de Parlamentul European, a cerut UE să nu recunoască alegerile din Rusia.

„Ceea ce s-a petrecut în Rusia în perioada 17-19 septembrie nu a fost alegeri. Rușilor li s-a luat posibilitatea de a-și spune cuvântul și de a alege în mod liber destinul țării lor. Grupul PPE solicită UE și statelor sale membre să nu recunoască acest vot ”, a declarat eurodeputatul Sandra Kalniete, vicepreședinte al grupului PPE responsabil pentru afaceri externe, și Andrius Kubilius, deputatul purtător de cuvânt al grupului PPE în Rusia, conform site-ului oficial al PPE. PPE reclamă faptul că pe parcursul celor 3 zile de vot, au fost semnalate numeroase încălcări grave ale regulamentelor. Sistemul de vot electronic nu a avut nici un control independent, iar alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare și tăcere a oricăror voci critice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG