Linkuri accesibilitate

Aproape jumătate dintre români sunt de acord cu mariajul gay


Ediția 2019 a marșului Bucharest Pride organizat de asociația Accept pentru apărarea şi promovarea drepturile LGBT în România. București, 22 iunie 2019. Inquam Photos / Eduard Vinatoru
Ediția 2019 a marșului Bucharest Pride organizat de asociația Accept pentru apărarea şi promovarea drepturile LGBT în România. București, 22 iunie 2019. Inquam Photos / Eduard Vinatoru

71% dintre români sunt de părere că legalizarea căsătoriei pentru familiile de același sex nu ar avea niciun impact asupra propriilor vieți, confirmând astfel rezultatul înregistrat la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, când aproximativ 80% dintre alegători nu s-au prezentat la vot. Sondajul a fost făcut la comanda organizației Accept, de Cult Market Research cu sprijinul financiar al Fundației Friedrich Nauman.

Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă care consideră necesară respectarea dreptului la viață de familie pentru cuplurile de același sex. 56% din respondenții cu vârste între 18 – 34 de ani, segmentul adulților tineri din România, consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală, fie prin căsătorie fie prin parteneriat civil

De fapt, din 2016 încoace, de când social-democrații români au încercat să modifice Constituția prin interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex, concepția românilor asupra mariajului gay s-a schimbat radical. Astfel, s-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex: 43% dintre respondenți sunt de acord cu adoptarea unei forme de protecție legală pentru familiile de același sex, 26% au declarat că sunt de acord cu căsătoria cuplurilor formate din persoane de același sex, iar 17% consideră necesară posibilitatea încheierii unui parteneriat civil care să protejeze drepturile cuplurilor de același sex în România.

Datele provin dintr-o cercetare sociologică făcută de Cult Market Research prin metoda interviurilor telefonice, pe un eșantion reprezentativ și are o marjă de eroare de ±3%.

Din sondaj rezultă că cei care cunosc persoane din comunitatea LGBTI susțin în pondere și mai mare căsătoria între persoane de același sex. 63% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex, în timp ce 47% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din cercul mai larg sunt, de asemenea, de acord cu acest drept.

Pe de altă parte, studiul scoate la iveală o discrepanță mare de percepție atunci când oamenii răspund la întrebarea referitoare la motivațiile pentru căsătorie în rândul cuplurilor gay.

Un sfert din eșantion nu a putut menționa niciun motiv pentru care cuplurile formate din persoane de același sex ar dori să se căsătorească. Iar spre deosebire de cei 69% dintre cei care spun că un cuplu heterosexual s-ar căsători pentru a întemeia o familie, doar 24% consideră același lucru aplicabil la cuplurile homosexuale. Și doar 37% dintre români consideră că un cuplu homosexual s-ar căsători din dragoste.

De altfel, când vine vorba despre valori, românii pun pe primul loc familia (39%), apoi sănătatea (18%), urmate de credință (9%) și corectitudine (7%). Cele mai neimportante valori pentru români sunt fericirea (1%), adevărul (1%) și banii (1%). O istorie lungă pare să consemneze această lipsă de interes în valori, altminteri importante în alte societăți.

XS
SM
MD
LG