Linkuri accesibilitate

Drepturile comunității LGBTI în R.Moldova și Harta Curcubeului


Moldova se află pe locul 38 din 49 de țări europene în ceea ce privește drepturile comunității LGBTI, potrivit Hărții Curcubeului, unul din cele mai importante rapoarte anuale din domeniu, realizat de ILGA-Europe.

Harta Curcubeului și clasamentul iau în considerație atât situația juridică - spre exemplu, drepturile și protecțiile legale pentru minoritățile sexuale - dar și evenimentele relevante din ultimul an, tendințele politice, activitatea societății civile și alți indicatori.

Drepturile comunității LGBTI în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00


Moldova a luat un scor de 19%, 0 fiind cel mai rău și 100 cel mai bun, ceea ce o plasează între Bulgaria și România. Potrivit raportului, Chișinăul mai are de lucru asupra legilor împotriva crimelor și discursului de ură, care să acopere explicit crimele bazate pe stereotipuri privind orientarea sexuală și identitatea de gen.

Protest în tăcere la Chișinău
Protest în tăcere la Chișinău

Autorii amintesc de cazuri precum polițistul de la Bălți, acuzat că a șantajat și estorcat bani de la trei tineri homosexuali, sau incendierea mașinii Doinei Ioana Străisteanu, avocată la centrul Genderdoc-M.

O altă recomandare e dezvoltarea unui cadru legal transparent pentru recunoașterea diferitor identități sexuale și de gen. De asemenea, raportul mai observă că în Moldova încă există unele obstacole privind dreptul la libera exprimare și libera întrunire.

La nivel european, Harta Curcubeului s-a întunecat ușor. Autorii spun că situația privind drepturile comunității LGBTI a regresat în mai multe state. Un caz îndeosebi de îngrijorător e Polonia, unde guvernul promovează fățiș și agresiv un discurs anti-LGBTI.

Însă, chiar și în statele mai progresive, autorii raportului spun că necesitățile comunității LGBTI au ajuns să fie ignorate neintenționat, întrucât societatea se complace în progresul obținut anterior. Experții se tem că epidemia Covid-19 va împinge, probabil, drepturile minorităților sexuale și mai jos în lista priorităților diferitor state.

Potrivit raportului, top 5 țări cu cel mai înalt nivel de egalitate și protecție pentru persoanele LGBTI sunt Malta, Belgia, Luxembourg, Danemarca și Norvegia.

La coada clasamentului se află Monaco, Rusia, Armenia, Turcia și, pe ultimul loc, Azerbaidjanul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG