Linkuri accesibilitate

Un chip al fostei Securități prin mărturiile victimelor acesteia (3)


Imagine generică
Imagine generică

Episodul 3. Cazul Țăpuș Constantin, un om simplu, nemulțumit de mizeria zilnică

După ce a cercetat arhivele fostei Securități a regimului ceaușist, și după ce a stat de vorbă cu victime ale acestei instituții, Andreea Pora a realizat în 2003 la Radio Europa Liberă un serial care prezintă mecanismele prin care funcționa Securitatea, metodele de lucru, mentalitatea angajaților săi și regimul de teroare pe care îl instaura la comanda aparatului comunist, dar și de la sine putere. Un chip al fostei Securități prin mărturiile victimelor acesteia. Serialul a fost difuzat săptămânal în 2003 în cadrul emisiunii „Actualitatea românească”.

Episodul 3. Cazul Țăpuș Constantin, un om simplu, nemulțumit de mizeria zilnică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:10 0:00
Link direct

Andreea Pora „Țăpuș Constantin nu a fost nici dizident, nici membru PNȚ, sau PNL, nici dușman al poporului. Nici măcar vreun contestatar de temut. A fost și este un om simplu, cam rău de gură, nemulțumit de mizeria zilnică. Cozile, frigul din casă, igrasia de pe pereți, curentul tăiat când te așteptai mai puțin, propaganda comunistă, minciuna devenită scop în sine îl exasperau.

Seara, sătul de toate și de toți, dădea drumul la radio (un aparat la care ține foarte mult, după cum notează unul dintre informatori) și asculta radio Europa Liberă.

Țăpuș Constantin avea însă un obicei prost - colporta știrile transmise de acest post de radio la locul de muncă, păcat capital în ochii securității. Mai mult, făcea comparații negative între modul de viață din țările imperialiste și cel din țara noastră, se spune într-unul din numeroasele rapoarte ale Securității. Neliniștită, aceasta se pune pe treabă…”

[…]

XS
SM
MD
LG