Linkuri accesibilitate

Aritmetica lui Putin: 51 $ pentru Ucraina + pașaport SUA = 15 ani de pușcărie


Ksenia Karelina participă la o audiere de tribunal, la Ekaterinburg, pe 20 iunie 2024.
Ksenia Karelina participă la o audiere de tribunal, la Ekaterinburg, pe 20 iunie 2024.

Procurorii ruși au cerut pe 8 august o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Ksenia Karelina, cetățeană a F. Ruse și a SUA, care a fost reținută în Rusia din ianuarie, au relatat joi agențiile de știri rusești.

„Acuzarea a cerut 15 ani într-o colonie penitenciară generală”, a declarat avocatul Mihail Mușailov, citat de presa rusă.

Mușailov a declarat pe 7 august presei că Ksenia Karelina, în vârstă de 33 de ani, a pledat vinovată.

Karelina nu a fost inclusă în marele schimb de deținuți dintre Rusia și Occident din 1 august, care a dus la eliberarea a trei americani din închisorile și aresturile preventive rusești.

Ea a fost judecată în orașul Ekaterinburg pentru o donație din 2022 către o organizație de caritate care sprijină Ucraina.

Karelina a fost reținută de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei în ianuarie, la Ekaterinburg, unde mersese pentru a-și întâlni rudele.

Rezidentă în Los Angeles și cetățean american din 2021, Karelina a fost inițial acuzată de huliganism, fiind reclamată că a înjurat polițiști.

Au descoperit o donație în telefon

Agenții de securitate i-au percheziționat telefonul și au declarat că au descoperit că, înainte de a călători în Rusia, a făcut o donație de 51 de dolari către o organizație cu sediul în SUA care oferă ajutor și asistență Ucrainei.

Schimbul de deținuți din 1 august, implicând Statele Unite, Rusia și mai multe țări europene, a inclus trei cetățeni americani bine-cunoscuți, precum și cinci cetățeni germani încarcerați în Rusia și Belarus, ca și opt activiști politici ruși deținuți în Rusia în legătură cu opoziția lor față de președintele Vladimir Putin.

Însă Karelina și alți câțiva americani, desemnați de Washington ca fiind închiși pe nedrept, precum și sute de cetățeni ruși considerați deținuți politici rămân în continuare în spatele gratiilor în Rusia, făcându-i pe aliații lor să ceară din nou Occidentului să promoveze cu fermitate eliberarea lor.

„Ei rămân în condiții inumane. Sunt în mare pericol. Nu trebuie să uităm de ei, chiar și pe fondul euforiei că a fost posibil să scoatem pe cineva din Rusia,” a declarat politicianul de opoziție rus în exil, Dmitri Gudkov, pentru Current Time, după schimbul de deținuți care a dus la întoarcerea la Moscova a opt ruși – inclusiv un asasin condamnat și spioni – din custodia occidentală.

Condamnat pentru că este fratele condamnatului

Într-o altă știre ilustrativă pentru cum funcționează justiția din Rusia lui Vladimir Putin, un tribunal din orașul Ekaterinburg, din Urali, l-a condamnat la 7 august pe Rustam Fararitdinov – fratele vitreg al activistului bașchir autoexilat și critic al Kremlinului, Ruslan Gabbasov – la 5 ani și jumătate de închisoare pentru acuzații de terorism.

Rustam Fararitdinov (stânga) și Ruslan Gabbasov, împreună cu mama lor.
Rustam Fararitdinov (stânga) și Ruslan Gabbasov, împreună cu mama lor.

Fararitdinov, care a fost arestat în noiembrie, respinge acuzațiile. Gabbasov, care în prezent locuiește în Lituania, a declarat anterior că anchetatorii i-au spus deschis lui Fararitdinov că a fost arestat din cauza lui. Gabbasov a fugit din Rusia în 2021 pe fondul unei represiuni împotriva disidenței.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG