Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: România a fost și va rămâne avocatul Republicii Moldova, oricine s-ar afla la putere la Chișinău


Armand Goșu
Armand Goșu

Premierul moldovean, Ion Chicu, i-a dat asigurări ministrului de externe român, Bogdan Aurescu, că guvernul său este hotărât să continue „agenda integrării europene” și reformele pe care le presupune aceasta.

La o conferință de presă comună, la Chișnău, Ion Chicu a spus însă că R. Moldova are nevoie de sprijin românesc ca rezultatele pe care le obține să fie comunicate „corect și obiectiv” Uniunii Europene. Ministrul de externe român a reiterat poziția României despre faptul că „Uniunea Europeană este singura în măsură să asigure prosperitatea și bunăstarea cetățenilor R. Moldova” și a subliniat „necesitatea continuării și intensificării reformelor” la Chișinău.Analistul de la București Armand Goșu comentează despre relația României cu Rep. Moldova și vizita delegației de la București la Chișinău.

România a fost și - vrea, nu vrea - va rămâne avocatul Republicii Moldova oricine s-ar afla la putere la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:32 0:00
Link direct



Europa Liberă: Putem înțelege că începe o nouă etapă în cooperarea moldo-română odată cu această vizită pe care Bogdan Aurescu, șeful diplomației de la București, a efectuat-o la Chișinău?

Armand Goșu: „Nu! E prea mult spus. Este o vizită mai degrabă de avarie. Ea nu ar fi avut loc , cu siguranță, dacă nu ar fi fost vizita ministrului ungar de externe de marți. Pur și simplu, România, diplomația română a acționat pavlovian și când a văzut steagul unguresc înfipt pe harta Moldovei, la Chișinău, a reacționat în mare viteză și a pus la punct, a pregătit această expediție. Deci să tragi concluzia de aici că se dă o pagină nouă în relațiile dintre Moldova și România ar fi cu totul exagerat.”

Europa Liberă: Să analizăm declarațiile care au fost făcute la Chișinău și din partea dlui Bogdan Aurescu, și din partea omologului său, Oleg Țulea, și a premierului Ion Chicu. Toți au vorbit într-o voce că e nevoie ca România să continue sprijinul oferit Moldovei pe calea eurointegrării. Cum va fi oferită această susținere în continuare, pentru că România a fost avocatul Moldovei pe această cale de eurointegrare?

Armand Goșu: „România a fost și - vrea, nu vrea - va rămâne avocatul Republicii Moldova oricine s-ar afla la putere la Chișinău. Asta știe și Dodon, știe și premierul Chicu, și ministrul de externe Țulea. Ce au făcut ei, a fost într-un fel să ofere României ocazia să se reîncarce ca principala avocată a Republicii Moldova. Or, asta s-a făcut după un mic șantaj cu vizita ministrului de externe ungar la Chișinău. E foarte important de reținut acest aspect, pentru că pe viitor relația va fi construită pornind de la acest punct zero.

Până la urmă, au trebuit să vină la Chișinău și să facă poze alături de demnitarii de aici

Cine avea nevoie de această vizită? Avea nevoie Dodon. El avea mare nevoie de această vizită. De ce? Pentru că el are an electoral, pentru că vor fi alegeri și pentru că nu vrea să-și ostilizeze un electorat pro-european, unionist, pro-român. Sigur, agenda lui electorală, proiectul lui electoral este cu totul altul, dar, în același timp, a avut grijă mereu să nu-și ostilizeze această parte a electoratului. Asta a încercat și Ceban la Chișinău, asta este linia politică a socialiștilor acum. În ciuda faptului că ministrul Aurescu, iar înaintea lui, președintele Iohannis au spus de mai multe ori că nu vor colabora cu Republica Moldova decât dacă se vor respecta, se vor face reforme și niște reorientări, până la urmă, au trebuit să vină la Chișinău și să facă poze alături de demnitarii de aici. Ei știu foarte bine că Republica Moldova e aproape în prag de campanie electorală, știu foarte bine că, în felul acesta, transmit niște mesaje politice foarte puternice, care, evident, convin, în primul și în primul rând, lui Dodon.”

Europa Liberă: Aceste declarații care s-au făcut la Chișinău cu ocazia vizitei șefului diplomației de la București au fost la câteva zile după ce, într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cei 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Bucureștiul spunea că acest parteneriat nu se poate realiza la adevăratul său potențial pe măsura voinței și capacității României.

Armand Goșu: „Ei și? Peste trei zile s-a dovedit că se poate realiza. Ce a survenit în acele trei zile, ce s-a întâmplat în acea perioadă? A avut loc vizita ministrului de externe al Ungariei la Chișinău. Evident, în momentul în care s-a dat acest comunicat se știa foarte bine că vizita urma să aibă loc peste o zi. Ce nu s-a știut probabil? Nu s-a știut data la care urma să aibă loc desantul miniștrilor români la Chișinău. Vă puneți și Dvs. o întrebare: de ce era nevoie totuși de asistența militarilor români la Chișinău, de ce era nevoie ca această echipă, acest desant să plece cu fanfară de la Iași în prezența premierului României? Deci, este într-un fel clar că România, fiind prinsă în această dispută de ultim moment cu Ungaria, a vrut să-și semnalizeze teritoriul, adică România a investit mult prea mult în ultimii 30 de ani în Republica Moldova (e vorba de miliarde de dolari!) și România - după o matură chibzuință - a ajuns la concluzia că e mai puțin important cine se află la putere la Chișinău - că Dodon, că Voronin, că Plahotniuc -, important e ca ea să fie prezentă acolo cu un picior foarte solid înfipt în pământ.”

Europa Liberă: Considerați un pic întârziat acest ajutor din moment ce ajutoare pentru Republica Moldova au venit din Ungaria, Polonia, China, din alte state?

Armand Goșu: „Întrebarea pe care mi-au pus-o niște diplomați străini după ce l-au auzit pe președintele Iohannis, luni, făcând o declarație pe subiectul Moldova, atenție!, președintele României a ieșit atât de rar pe subiectul Republicii Moldova, încât aproape a fost șocantă menționarea Republicii Moldova în declarația prezidențială. Întrebarea lor a fost: de ce acum? Ce s-a întâmplat? Ce s-a întâmplat între timp că nu ieri, nu de acum o săptămână a început epidemia COVID la Chișinău? A început de două luni, au murit oameni; nu mor oameni de cinci zile, nu mor oameni de luni sau din week-end, ca președintele României sau Guvernul de la București să vadă lucrul acesta. Deci, până la urmă, după o matură chibzuință, eu cred că s-a luat o decizie, dar nu în sensul întrebării Dvs. inițiale că s-a trecut într-o altă etapă a politicii Bucureștiului față de Republica Moldova, ci, pur și simplu, demnitarii români au înțeles că investiția e mult prea importantă în Republica Moldova și oricine ar fi la putere merită atenție și interes pentru a-și apăra investiția, pe care au făcut-o în toți acești ani. Repet, e vorba de miliarde de dolari.”

Europa Liberă: Premierul moldovean Ion Chicu a spus că parteneriatul strategic ar trebui să cunoască noi rezultate. La care alte evoluții în cooperarea moldo-română trebuie să se aștepte cetățenii Republicii Moldova?

Armand Goșu: „Cetățenii sunt una, puterea socialistă e alta, premierul Chicu ca persoană fizică poate visează la altceva. Nu știm, el trebuie să vină și să explice, nu pot să-mi dau eu cu părerea despre asta, dar eu presupun că aici e vorba de niște bani, de niște fonduri. România, chiar dacă nu e într-o situație economică foarte bună, din puținul pe care îl are, cu siguranță poate să taie o feliuță și Republicii Moldova, iar feliuța aia, oricât ar fi de subțire, poate să fie îndestulătoare pentru un an electoral. Toate aceste gesturi, toate aceste declarații trebuie să le interpretăm printr-o paradigmă electorală. Din acest punct de vedere, repet, puterea de la Chișinău vrea să nu-și ostilizeze o parte din electorat, vrea ca această grupare din electorat care simte românește, care este foarte sensibilă la mesajele care vin de la București să nu fie parte activă în viitoarea campanie electorală și să-l combată pe socialistul Igor Dodon. Lucrurile pot fi și așa într-o grilă politică pe care v-o propun eu explicației.”

Europa Liberă: Ne-a mai atras atenția o declarație pe care a făcut-o șeful diplomației de la București. El spunea că „orice soluție pentru conflictul transnistrean trebuie să respecte integritatea teritorială și să nu afecteze vectorul european”. De ce s-a adus în discuție și acest subiect, odată cu acest ajutor, cu acest sprijin, de eurointegrarea Moldovei?

Armand Goșu: „Nu știu prea în legătură cu obiectul vizitei, dau vina pe birocrația de la București, pe faptul că în mapa ministrului sunt tot felul de punctaje, iar această temă a Transnistriei și a rezolvării conflictului transnistrean în măsura în care să nu afecteze eurointegrarea, vă dați seama că asta e de 15 ani în acel punctaj, pur și simplu l-au învățat pe de rost și, în funcție de context, îl mai dau și pe la conferințe de presă. Deci nu l-aș încărca cu o semnificație specială. Gândiți-vă că Bogdan Aurescu ține acest dosar al relațiilor cu Republica Moldova în brațe în calitate de secretar de stat, de ministru, de consilier prezidențial, iar ministru de 10 ani. Deci, știe pe de rost toate aceste exprimări care sigur nu au mai sunat la limbă de lemn. De multe ori nu înțelegem exact ce s-a spus că nu prea sună românește, dar cu siguranță dânsul trebuie să înțeleagă și să știe ce e acolo.”

XS
SM
MD
LG