Linkuri accesibilitate

Armenia, Azebaidjan și Rusia semnează un nou acord de încetare a luptelor în Nagorno-Karabah


Liderii Armeniei, Azerbaidjan-ului și Rusiei au semnat un nou acord de încetare a luptelor în regiunea separatistă armeană Nagorno-Karabah din Azebaidjan, începând de marți, 10 noiembrie – un acord care a fost primit cu proteste în capitala armeană Erevan.

Acordul a fost anunțat de premierul armean Nikol Pașinian, după care a fost confirmat de președintele rus Vladimir Putin și omologul său azer Ilham Aliyev.

Este a patra încercare de a pune capăt luptelor reizbucnite la sfârșitul lunii septembrie și care au făcut până acum mii de morți. Trupe rusești vor fi staționate în regiunea separatistă pentru a menține pacea iar președintele azer Aliyev a ținut să precizez – într-un discurs televizat – că în acord nu se vorbește despre un statut special al enclavei.

În ultimele zile, milițiile armene din Nagorno- Karabah erau în defensivă iar premierul Pashinian a recunoscut luni seară că a accepta acest nou acord după o analiză „serioasă” a situației de pe teren.
La Erevan, anunțul a scos mii de protestatari de străzi, care au cerut demisia premierului Pașinian.

Între timp, autoritățile din regiunea separatistă au confirmat faptul că forțele azere au cucerit orașul strategic Șuși, situat în vecinătatea capitalei regiunii, Stepanakert. Oraș situat pe o înălțime care controlează șoseaua dintre Stepanakert și Armenia propriu-zisă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG