Linkuri accesibilitate

Armenia începe exerciții militare comune cu SUA, în ciuda opoziției Rusiei


Medicii militari armeni participă la exerciții internaționale în Germania, în luna august.
Medicii militari armeni participă la exerciții internaționale în Germania, în luna august.

Armenia și Statele Unite au început exerciții militare comune, care au provocat iritarea Moscovei. Exercițiile au loc în contextul tensiunilor tot mai mari între Erevan și Azerbaidjanul vecin, în legătură cu regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Ministerul armean al Apărării a precizat într-o declarație de presă că exercițiile Eagle Partner 2023 începute pe 11 septembrie au scopul de a pregăti forțele armene pentru a participa la misiuni internaționale de menținere a păcii.

Colonelul Martin O'Donnell, purtătorul de cuvânt al comandamentului american, a declarat că exercițiile sunt „o oportunitate vitală pentru soldații celor două națiuni de a construi noi relații la nivel tactic și de a crește interoperabilitatea pentru operațiunile de menținere a păcii”.

Exercițiile se desfășoară în zonele de antrenament Zar și Armavir, în apropiere de Erevan, și se vor încheia pe 20 septembrie. Armata americană a declarat că vor participa 85 de soldați americani și 175 de armeni. Americanii - inclusiv membri ai Gărzii Naționale din Kansas, care are un parteneriat de instruire cu Armenia de 20 de ani - nu vor folosi armament greu, a adăugat aceasta.

Rusia, aflată la conducerea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) din care face parte și Armenia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile comune într-un moment în care relațiile dintre Moscova și Erevan par să se răcească.

Pe 10 septembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat regretul față de „acțiunile conducerii armene”, spunând că nu se așteaptă să iasă „ceva bun” din aceste exerciții, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „va monitoriza situația”.

Pe 8 septembrie, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul armean pentru a protesta față de ceea ce a numit „măsuri neprietenoase” luate de Erevan, inclusiv aceste exerciții militare.

Între timp, la Erevan, premierul armean Nikol Pashinian a acuzat Rusia că nu a reușit să protejeze Armenia împotriva a ceea ce el a numit „agresiune continuă” din partea Azerbaidjanului.

Rusia menține o forță de menținere a păcii în regiune pentru a pune în aplicare acordul care a pus capăt războiului din 2020 dintre Armenia și Azerbaidjan, al doilea pe care acestea l-au purtat de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Dar Erevanul a acuzat forțele de menținere a păcii rusești că nu reușesc să-i protejeze pe armenii din Nagorno-Karabah, o enclavă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată de aproximativ 120 de mii de etnici armeni.

Tigran Grigorian, analist politic și șef al Centrului Regional pentru Democrație și Securitate din Erevan, a declarat pentru serviciul armean al RFE/RL că exercițiile militare arată că Armenia încearcă să se distanțeze de Rusia. „Toți pașii recenți ai Armeniei pot fi considerați ca o încercare de a arăta că Armenia nu se află în tabăra rusă”, a spus Grigorian.

Olesia Vartanian, analist senior pentru Caucazul de Sud la organizația non-profit de prevenire a conflictelor Crisis Group, a declarat pentru Reuters pe 6 septembrie că Armenia trimite un semnal Moscovei că „neglijența voastră și faptul că sunteți atât de pasivi joacă în favoarea inamicului nostru", o referire la Azerbaidjan.

Erevanul a acuzat Azerbaidjanul că a permis blocarea autostrăzii care leagă Armenia de Nagorno-Karabah în ultimele nouă luni. Blocajul a făcut ca populația locală să resimtă efectele crizei de combustibil, medicamente și alimente. Azerbaidjanul și-a justificat acțiunea spunând că Armenia folosea drumul pentru a furniza arme către Nagorno-Karabah, ceea ce Armenia neagă.

Recent, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că și-a concentrat forțele în apropierea graniței dintre cele două țări, ceea ce Baku neagă.

XS
SM
MD
LG