Linkuri accesibilitate

Asistenții medicali din învățământ, prinși între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății 


O elevă în cabinetul asistentei medicale, Liceul „Ion Inculeț” din Vorniceni, Strășeni.
O elevă în cabinetul asistentei medicale, Liceul „Ion Inculeț” din Vorniceni, Strășeni.

În timp ce în școlile și grădinițele din R. Moldova nu sunt suficienți doctori și asistenți medicali, Ministerul Educației și cel al Sănătății își pasează responsabilitatea pentru salarizarea proastă și instruirea necorespunzătoare a acestor specialiști.

Potrivit datelor oferite Europei Libere de Ministerul Educației, în instituțiile de învățământ școlar, preșcolar și special activează în prezent 2.121 de asistenți medicali, care au categoria I, II sau superioară, dintre care 969 - în școli și 1.107 - în grădinițe. De asemenea, în sistemul de învățământ sunt angajați 163 de medici, dintre care 35 își desfășoară activitatea în școli și 42 - în grădinițe.

În total, în instituțiile de învățământ din țară este nevoie acum de încă 417 cadre medicale, deficitul fiind astfel de 16% din personalul necesar. Una dintre cauzele principale din care acești specialiști, mai ales cei tineri, nu vor să se angajeze în școli și în grădinițe este salariul mai mic decât cel oferit în sistemul de sănătate.

Pentru comparație, un asistent medical cu studii superioare angajat în învățământ are un salariu de 5.880 de lei, iar unul cu studii medii - 4.170 de lei (fără vechime și categorie), în timp ce asistenții din instituțiile medicale primesc între 7.460 și 11.020 de lei, în funcție de domeniu și vechime.

Ultima majorare salarială pentru cadrele medicale din învățământ a avut loc în anul 2018.

În multe cazuri, locurile vacante sunt suplinite de pensionari, pentru care salariul, oricât de mic, este o sursă de venit în plus pe lângă pensie. Este și cazul Mariei Costin din satul Vorniceni, raionul Strășeni, care s-a angajat la liceu după o activitate de peste 40 de ani la Spitalul de tuberculoză din localitate.

Ministerul Educației și-ar dori să treacă în subordinea Ministerului Sănătății personalul medical din instituțiile de învățământ, motivând că, în acest fel, „ar fi mai aproape de domeniul medical” și ar participa la instruiri în domeniu. La începutul verii, specialiști din cele două ministere au discutat această posibilitate, însă nu au ajuns la un consens.

Înțelegem că și pentru Ministerul Sănătății este o povară să preia în subordine peste 2.000 de cadre...

„Ar fi bine să treacă în subordinea Ministerului Sănătății ca să meargă după aceleași standarde de formare continuă, la centrele de formare continuă. Instruirea ar trebui făcută mai mult pe domeniul lor – să fie legată de sănătatea copiilor. A rămas să mai discutăm. Înțelegem că și pentru Ministerul Sănătății este o povară să preia în subordine peste 2.000 de cadre”, a spus Europei Libere secretarul general de stat al Ministerului Educației, Nadejda Velișco.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății nu vede temei pentru a prelua cadrele medicale din învățământ și susține că principala problemă este, de fapt, salarizarea acestor specialiști.

„Noi tot avem lucrători care nu au tangență cu domeniul medical: ingineri, biologi, specialiști IT, dar ne angajăm să avem grijă de acest contingent. Respectiv, am întrebat Ministerul Educației de ce a lăsat în urmă acest domeniu. Atunci când majorează salariile pedagogilor, pe asistenții medicali nu îi ating, pe motiv că ar fi domeniul sănătății, dar nu este așa. De fapt, asistenții medicali din învățământ au alte atribuții decât cei din instituțiile medicale, au o altă fișă de post. Noi când am mărit salariile lucrătorilor medicali, am atenționat Ministerul Educației să-i ia în considerare și pe cei din subordinea lor”, a declarat Europei Libere Marina Gîncu, consultant principal în Direcția politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății.

În privința instruirii cadrelor medicale, Marina Gîncu spune că aceasta este responsabilitatea angajatorilor, adică a școlilor sau grădinițelor.

„Instruirile sunt publice pe site-ul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Că asistenții medicali nu sunt informați că trebuie să le facă, este o altă problemă. Fiecare angajator trebuie să îi spună asistentului despre instruiri, programe de educație, să vadă ce e cu gradul lui de calificare. Nu poate Ministerul Sănătății să facă evaluarea tuturor asistenților medicali. Asta rămâne în competența angajatorilor. Aceste cursuri sunt achitate din bugetul de stat. În plus, fiecare instituție de învățământ are alocate 2% din buget pentru instruiri”, explică Gîncu.

La întrebarea cum va acoperi în acest an de studii deficitul de cadre medicale din instituțiile de învățământ, Ministerul Educației a răspuns că le va permite să predea discipline opționale din domeniului educației pentru sănătate, le va asigura stagii de formare gratuite și va echipa cabinetele medicale.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG