Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Serviciul Hidro-meteo de stat prezice ninsori pentru data de 2 februarie. În zona de nord vor fi +5 grade. La Chișinău și în zona de centru +6 grade, și +7 grade în sud. În schimb noaptea, vremea se răcește mai mult în comparație cu noaptea trecută, minimele coborând la –7 grade în nordul țării. În centru, mercurul din termometre va arăta -6 grade. Iar în sud -5 grade.

Să răsfoim, acum agenda internă:

Avocatul Ilie Rotaru are o conferință de presă despre: „Cum și de ce liderii PAS mimează reforma justiției”. Rotaru a fost unul din cei 12 candidați la funcția de Avocat al Poporului, care însă, nu a trecut de etapa de interviu, desfășurată pe 31 ianuarie. Atunci Comisia pentru selectarea candidaților a decis să înainteze plenului Parlamentului doi candidați. Ceslav Panico și Alexandru Zubco.

(Pe 26 iunie 2017, printr-o decizie dictată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Ilie Rotaru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru escrocherie agravată, pe numele său fiind eliberat atunci mandat de arestare, iar el a fost dat în căutare).

În fiecare an, în prima zi de joi din luna februarie, anul acesta fiind ziua de 4 februarie este marcată, Ziua internaţională a alegerilor. Cu acest prilej Comisia Electorală Centrală, PNUD Moldova, în parteneriat cu Alianța Infonet și Asociația „Motivație” lansează Campania „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”.

În dimineața acestei zile, comisiile parlamentare se întrunesc în ședință, iar după masă va avea loc ședința online a Guvernului. Pe ordinea de zi se numără, între altele, aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră.

După vizita în Ucraina, premierul olandez Mark Rutte și ministrul de externe Wopke Hoekstra vor face o vizită și Republicii Moldova. Înalții oficiali se vor întâlni cu președintele Maia Sandu. Pe ordinea de zi sunt atât tensiunile dintre Ucraina și Rusia, cât și cooperarea economică, energia, consolidarea statului de drept, a anunțat Rutte.

Și premierul Natalia Gavrilița urma să participe la discuții, dar într-o postare pe pagina sa de Facebook, a anunțat marți că s-a infectat cu noul coronavirus și va lucra de acasă.

Să răsfoim și agenda evenimentelor internaționale:

Continuă eforturile diplomatice pentru a evita un atac al Rusiei în Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba va ține o conferință de presă, online, cu jurnaliștii străini despre eforturile diplomatice ale Ucrainei de a detensiona situația de la granița cu Rusia, unde sunt concentrați zeci de mii de militari ruși.

Marți, în Parlamentul de la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre speranțele pe care și le pune într-o viitoare reuniune la vârf a țărilor din formatul de negocieri „Normandia”, din care fac parte Rusia și Ucraina, alături de Franța și Germania, în postură de mediatori.

Ieri, la Moscova, după săptămâni de tăcere, președintele Vladimir Putin a prezentat viziunea sa asupra conflictului: Statele Unite ar fi cele care, ignorând garanțiile de securitate cerute de Moscova, ar vrea să forțeze Rusia într-un conflict armat, ca după aceea să aibă un pretext pentru a impune sancțiuni și mai dure.

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, va efectua o vizită de patru zile în Statele Unite. Are programată o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken pentru a discuta „criza din Ucraina și rolul Poloniei ca președinte al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)” în 2022. La 1 ianuarie, Polonia și-a asumat președinția de un an a OSCE, cel mai înalt diplomat al țării devenind președintele în exercițiu al acesteia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG