Linkuri accesibilitate

Atacuri împotriva refugiaților ucraineni, în Găgăuzia


Imaginea unei mașini vandalizate, făcută publică de Poliția Republicii Moldova.
Imaginea unei mașini vandalizate, făcută publică de Poliția Republicii Moldova.

Poliția anunță că a reținut trei bărbați din satul Congaz, din Găgăuzia, suspectați că au dat foc la două mașini ale unor refugiați ucraineni, la ușa unui hotel din raionul Vulcănești și la poarta unui centru de plasament pentru refugiați, pe care au scris mai întâi „Afară”.

Poliția spune că cei trei „executau la comandă” incendierile, „instigând la ură și violență împotriva refugiaților din Ucraina”, dar nu oferă detalii despre comanditari. Unul dintre suspecți a făcut anterior închisoare în Federația Rusă.

Oamenii legii susțin că au găsit și au ridicat, în timpul perchezițiilor, telefoane mobile, butelii cu substanțe inflamabile, recipiente cu vopsea, măști și cagule.

Cei trei bănuiți au fost reținuți pentru 72 de ore. Ei riscă până la 6 ani de închisoare pentru incendiere și până la 3 ani, pentru instigare la ură.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, prin R. Moldova au trecut circa un milion de refugiați ucraineni, 100.000 se află acum în țară. În acești 2 ani, au avut loc mai multe incidente violente. La un centru de plasament din Chișinău, refugiați romi ar fi fost atacați cu gaze lacrimogene, iar la un altul, din raionul Ialoveni, două mame cu zece copii de etnie romă ar fi fost agresați și alungați de director.

Când a venit primul val de refugiați, internauți, politicieni sau fețe bisericești au răspândit mesaje de ură împotriva lor, spunând, de exemplu, că ar reprezenta un pericol pentru securitatea publică.

XS
SM
MD
LG