Linkuri accesibilitate

Imagini cu taberele de refugiați din R. Moldova, utilizate de Israel pentru a prezenta situația din Gaza


Aprovizionarea civililor palestinieni blocați în Gaza de ofensiva israeliană împotriva grupării Hamas este un subiect de dispută aprinsă între Israel și diferite guverne sau organizații internaționale care vorbesc de o catastrofă umanitară.
Aprovizionarea civililor palestinieni blocați în Gaza de ofensiva israeliană împotriva grupării Hamas este un subiect de dispută aprinsă între Israel și diferite guverne sau organizații internaționale care vorbesc de o catastrofă umanitară.

Un clip video publicat pe contul oficial de X, fostul Twitter, al Statului Israel, prin care se încerca a se demonstra că livrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza nu este blocată, a fost criticat dur de internauți. Motivul: unele imagini erau din... Moldova.

La scurt timp, respectivul clip video a fost șters de pe contul oficial al Israelului. O investigație realizată de Euronews și BBC a stabilit că imaginile erau folosite pentru a arăta situația de la frontiera cu Fâșia Gaza la finele anului 2023, pretinzând că ar fi vorba de aproape „23.000 de tone de corturi și alte materiale pentru adăposturi” ce ar fi oferite de guvernul israelian.

Jurnalistul BBC specializat în expunerea dezinformării Shayan Sardarizadeh a notat însă că acestea arătau, de fapt, o tabără de refugiați instalată la granița R. Moldova cu Ucraina în luna martie 2022.

„Contul oficial al Statului Israel publică acest video, spunând că facilitează intrarea ajutoarelor în Gaza”, a notat jurnalistul.

În replică, reprezentanții diplomației israeliene au șters clipul video și au recunoscut că imaginile sunt din R. Moldova, insistând însă că acestea au fost utilizate „în scop ilustrativ” și recunoscând: „Ar fi trebuit să precizăm acest lucru în videoclip”.

„În continuare, vom depune toate eforturile de a asigura transparența în imaginile pe care le postăm”, au adăugat israelienii.

Euronews notează că videoclipul a atras mai multă atenție în condițiile în care a fost publicat la câteva zile după ce ONU avertiza că locuitorii din Gaza se aflau la un pas de foamete. Peste două milioane de persoane sunt dependente acolo de ajutorul umanitar, încă dinainte de actualul conflict armat.

De la începerea ostilităților în octombrie, activiști naționaliști israelieni au organizat mai multe acțiuni de protest, blocând intrarea convoaielor cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

Semiluna Roșie Palestiniană susține că în jur de 95 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat zilnic în Gaza, între 10 octombrie 2023 și 1 februarie 2024, ceea ce reprezintă o scădere masivă față de 500 de camioane comerciale și umanitare, care intrau în zonă înainte de 7 octombrie.

În plus, mai multe țări donatoare importante, precum SUA, Germania și Marea Britanie au anunțat că suspendă finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni UNWRA după ce serviciile secrete israeliene au denunțat participarea unor angajați ai instituției la atacul din 7 octombrie al grupării Hamas, organizație considerată teroristă în SUA și UE.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG