Linkuri accesibilitate

Număr dublu de refugiați ucraineni, în instituțiile de învățământ din R. Moldova


Frații Alexei și Karina Mihalcenko din Bilhorod-Dnestrovski sunt printre puținii copii din Ucraina care învață în școlile cu predare în limba română din Chișinău
Frații Alexei și Karina Mihalcenko din Bilhorod-Dnestrovski sunt printre puținii copii din Ucraina care învață în școlile cu predare în limba română din Chișinău

În grădinițele și școlile din R. Moldova au fost înmatriculați aproape 2.000 de copii refugiați din Ucraina, dublu față de anul trecut. Ei nu vor mai avea statut de audienți, ci vor fi obligați să frecventeze orele, ca toți elevii, vor susține examene și vor primi acte de finalizare a studiilor.

În acest an de studii, Ministerul Educației a decis să renunțe la statutul de audienți pentru refugiații ucraineni.

„Toți copiii care au statut de refugiat și au venit în R. Moldova după începerea războiului din Ucraina vor fi înmatriculați în instituțiile preșcolare și școlare din țara noastră cu aceleași drepturi ca și copiii de la noi. A fost schimbat statutul pentru că la început nu ne așteptam ca războiul să dureze atât de mult și pentru că statutul de audient nu le dădea posibilitatea să termine școala”, a explicat secretata de stat a Ministerului Educației, Valentina Olari.

Cei mai mulți copii refugiați sunt în municipiul Chișinău: peste 800 de elevi, în 43 de școli. Majoritatea studiază în limba rusă și doar nouă copii – în limba română, fiind originari din regiunile Cernăuți și Odesa.

Printre aceștia sunt frații Alexei și Karina Mihalcenko din Bilhorod-Dnestrovski. Ei învață la liceul din comuna Budești, în clasele a IV-a și a VI-a. Au venit în R. Moldova împreună cu părinții încă din primele zile de război și, timp de un an, au reușit să învețe limba română și să se integreze în comunitate.

„La început, Karina era o fetiță foarte timidă, nesigură, din cauza că nu cunoștea limba română, dar, în timpul verii, a frecventat Centrul pentru copii și tineret din Budeșți, unde vorbea în limba română. De citit deja citește binișor, poeziile le învață. Mai greu îi vine să se exprime”, povestește învățătoarea Karinei, Aliona Munteanu.

Familia Mihalcenko locuiește în comuna din vecinătate, Tohatin. Tatăl copiilor are origini în R. Moldova și a reușit să redobândească cetățenia R. Moldova pentru toți membrii familiei.

Copiii refugiați din Ucraina care învață în limba română
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00

Anul trecut, 1.155 de copii refugiați din Ucraina frecventau școlile din R. Moldova, dar 728 dintre ei aveau statut de audient. Asta însemna că ei asistau la ore, dar își continuau studiile online în școlile ucrainene unde erau înscriși.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG