Linkuri accesibilitate

Atacuri homofobe și rugăciuni împiedică un marș Pride la Tbilisi


Atacuri homofobe și rugăciuni împiedică un marș Pride la Tbilisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Activiștii pentru drepturile omului în Georgia au fost forțați să anuleze un marș Pride la Tbilisi, care urma să aibă loc luni.

Marșul a fost anulat după ce sediul organizației Tbilisi Pride a fost atacat de grupuri homofobe, biserica ortodoxă s-a rugat împotriva minorităților sexuale, iar premierul georgian s-a pronunțat împotriva evenimentului.

Imagini ale televiziunilor georgiene înfățișează scene violente în care grupuri de protestatari anti-Pride ieșite în cursul zilei de luni pe străzile capitalei atacă zeci de jurnaliști, lăsându-i pe unii însângerați, iar apoi pătrund în birourile organizației pentru drepturile comunității LGBTQI.

La sediul Tbilisi Pride, câțiva atacatori urcă pe balconul clădirii, rup și aruncă pe jos steagul în culorile curcubeului, arborează în loc drapelul Georgiei, iar apoi sparg ușa și pătrund în încăpere.

„Nu putem risca vieți umane ieșind pe străzile pline de atacatori violenți”, a spus ulterior organizația Tbilisi Pride, anunțând anularea marșului.

Demonstrațiile agresive au continuat la parlamentul georgian, în timp ce biserica ortodoxă a organizat în centrul capitalei georgiene o rugăciune în aer liber contra marșului pride.

După anunțarea anulării marșului, mulțimea a sărbătorit, dansând dansuri tradiționale georgiene în centrul capitalei, în aplauzele preoților.

Într-o schimbare de discurs față de anii precedenți, șeful guvernului georgian a spus că marșul este „inacceptabil pentru un segment mare al societății georgiene”. Ținerea lui „nu este rezonabilă, deoarece creează o amenințare de confruntare civilă”, a spus premierul Irakli Garibașvili.

Steagul Uniunii Europene din fața Parlamentului georgian a fost scos și în locul lui manifestanții au instalat o cruce
Steagul Uniunii Europene din fața Parlamentului georgian a fost scos și în locul lui manifestanții au instalat o cruce

Apărătorii drepturilor omului au spus că este o declarație „rușinoasă”, care, împreună cu acțiunile bisericii, încurajează ura.

Fost ministru de interne, premierul Garibașvili, care a preluat funcția în februarie anul acesta, a mai afirmat că în spatele marșului Pride s-ar fi aflat fostul președinte, Mihail Saakașvili, un rival al formațiunii de guvernare Visul Georgian și al fondatorului acesteia, oligarhul Bidzina Ivanishvili, având scopul să creeze instabilitate.

În ciuda protestelor unor grupuri homofobe, marșuri Pride au avut loc la Tbilisi în anii precedenți, opinia publică în general fiind din ce în ce mai tolerantă.

Cu toate acestea, Georgia rămâne profund conservatoare, iar biserica ortodoxă a criticat politicile sociale ale unor guverne pro-occidentale de până acum.

Premierul Irakli Garibașvili
Premierul Irakli Garibașvili

Președintele Europei Libere/Libertatea, Jamie Fly, a condamnat atacurile asupra jurnaliștilor, grupurile homofobe rănind și doi jurnaliști ai serviciului georgian al Europei Libere.

Organizatorii Tbilisi Pride au spus că, în ciuda anulării marșului, vor continua lupta pentru drepturile omului.

Misiunile diplomatice ale Statelor Unite, Uniunii Europene și ale unor țări europene individuale au condamnat violențele, dar și refuzul de a le condamna din partea guvernului georgian și oficialilor religioși. Într-o declarație comună, diplomații occidentali cer guvernului de la Tbilisi să asigure respectarea dreptului cetățenilor la întrunire pașnică.

Condamnărilor li s-au alăturat și organizații internaționale pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG