Linkuri accesibilitate

Autorităţile caută soluţii pentru a limita răspândirea Covid-19 în instituţiile de cult


Imagine generică din Bălţi. Oameni ieşind de la biserică
Imagine generică din Bălţi. Oameni ieşind de la biserică

Premierul interimar Aureliu Ciocoi le-a cerut celor mai importante culte religioase din Republica Moldova să pună umărul pentru a împiedica răspândirea virusului Covid-19. În pofida restricțiilor sanitare, numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar mai multe imagini difuzate în presă surprind bisericile pline de enoriași. Reprezentanții cultelor spun că vor îndemna credincioșii să respecte cu strictețe regulile de protecție sanitară și că vor propune autorităților soluții pentru a evita aglomerarea în timpul slujbelor.

Autorităţile caută soluţii pentru a limita răspândirea Covid-19 în instituţiile de cult
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Înrăutățirea situației pandemice a determinat recent autoritățile să înăsprească restricțiile sanitare - au fost interzise întrunirile publice de orice fel, inclusiv organizarea evenimentelor care presupun o prezență fizică a mai multor participanți. Bisericile nu mai sunt de mult vizate în hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, deși locașele de cult au fost constant criticate pentru faptul că permit enoriașilor să participe la liturghii într-un număr mare, fără a fi respectată distanța socială.

Convocați de premierul interimar Aureliu Ciocoi, reprezentanții celor mai importante culte religioase au convenit să propună în câteva zile soluții pentru a limita răspândirea Covid-19. Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, spune că biserica este gata să demonstreze că este flexibilă, totuși nu va accepta sistarea slujbelor.

„Slujbele vor continua, deci asta este de fapt principiul de bază al existenței unui cult religios, doar că se va desfășura conform unor normative general acceptate. Este numărul de 20 de persoane, este o cifră care a fost acceptată la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, probabil vom accepta și noi această cifră, pentru că ciclul liturgic nu presupune doar liturghia duminicală, atunci când este un flux sporit de credincioși, ci și alte slujbe religioase.”

Acum un an, parlamentul introducea stare de urgență, iar locașele de cult erau chemate să-și reducă activitatea la minimum. Mare parte s-au conformat, totuși în multe comunități preoții au chemat oamenii la slujbe. Momentan, reprezentanții cultelor religioase spun că optează mai degrabă pentru soluții de compromis, decât pe repetarea experienței din anul trecut.

Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliș, atrage atenția că deși preoții le spun credincioșilor să fie precauți, să poarte măști, deseori au în față persoane care pun la îndoială existența virusului.

În biserică există și o latură sceptică, care nu crede în existenţa virusului...
Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliș

„Noi de la începutul pandemiei am venit cu recomandări bazate pe recomandările venite din partea autorităților, dar și în biserică există o parte din oameni care se conformează foarte ușor, dar există și o latură sceptică.”

Europa Liberă: Este o perioadă în care bisericile sunt mai aglomerate ca de obicei, riscul de infectare este mai mare, crește numărul îmbolnăvirilor, ce se poate de făcut?

„În niciun caz biserica nu poate întrerupe activitatea sa liturgică. Fiecare preot ortodox are datoria sfântă să săvârșească sfânta liturghie în biserică.”

Și Nicolai Vozian, secretarul Uniunii Bisericilor Baptiste din Republica Moldova, împărtășește opțiunea unor măsuri sanitare mai restrictive, dar care să excludă sistarea slujbelor.

„Noi acum lucrăm toți ca să mai venim cu unele propuneri, fie să fie organizate serviciile divine în aer liber cu păstrarea distanței, este tot o variantă. Rugămintea prin intermediul bisericilor ca oamenii să rămână acasă, oamenii vârstnici să rămână acasă. Căutăm și noi să contribuim cu ce putem și cum putem.”

Reprezentanții bisericilor speră că spre deosebire de anul trecut, când nu au fost organizate consultații, acum se va ține cont de poziția lor dacă vor fi introduse restricții mai dure. Experții în sănătate atrag însă atenția că în instituțiile religioase restricții sunt ignorate cel mai des, iar enoriașii sunt în mare parte vârstnici, pentru care contaminarea poate fi fatală.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG