Linkuri accesibilitate

Bancherul de la Kiev care a obligat jurnaliștii să șteargă interviul cu el și-a cerut scuze


Evghen Mețher (stânga)

Președintele băncii de stat din Ucraina Ukreximbank și-a cerut scuze pentru atacul recent asupra jurnaliștilor din programul Schemi (Scheme) în timpul unui interviu de la începutul acestei săptămâni și a anunțat că se va autosuspenda până la finalizarea unei anchete penale lansate asupra incidentului.

„Situația din jurul băncii este inacceptabilă. Reacția mea excesiv de emoțională și comportamentul nestăvilit față de jurnaliști nu au nicio justificare", a declarat șeful Ukreximbank, Evghen Mețher, într-o declarație de astăzi, la două zile după incidentul în care a condamnat jurnaliștii, politicienii ucraineni și Biroul președintelui Volodimir Zelenski pentru presupuse presiuni asupra lui.

Bancherul a spus că „va scrie imediat o declarație de demisie pe durata acțiunilor de investigație necesare efectuate de Poliția Națională și o revizuire internă a activității băncii” pentru a „elimina cel puțin o parte din prejudiciul adus reputației băncii”.

Incidentul a avut loc în biroul lui Mețher din Kiev pe 4 octombrie, după ce Kirilo Ovsiani, reporter pentru echipa de investigații Scheme, un proiect comun al serviciului ucrainian al postului nostru și al unei televiziuni din Ucraina i-a pus o întrebare bancherului despre un împrumut controversat acordat unui client. Mețher a instruit personalul de securitate să-i oprească pe jurnaliști și să le ia camerele și materialele video, după care a fost folosită forța împotriva cameramanului Oleksandr Mazur și i-a confiscă forțat cele două camere și cardurile de memorie. Jurnaliștilor li sa permis să părăsească biroul după ce aparent interviul a fost șters de pe cardurile de memorie. Dar tehnicienii echipei de jurnaliști au reușit să recupereze un videoclip al incidentului.

Între timp, biroul președintelui Zelenski a condamnat atacul drept „inacceptabil", spunând că libertatea de exprimare este una dintre valorile fundamentale din Ucraina". „​Prin urmare, este de datoria oficialilor de la toate nivelurile să comunice corect cu jurnaliștii și să le respecte dreptul de a pune orice întrebări de importanță publică", a declarat Mkhailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial.

În ziua precedentă, Poliția Națională a Ucrainei a anunțat că a lansat o anchetă penală pentru obstrucționarea muncii jurnaliștilor. Se așteaptă ca jurnaliștii să organizeze un protest în afara sediului Ukreksimbank din Kiev mai târziu astăzi, în timp ce comisia parlamentară pentru libertatea presei va discuta incidentul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG