Blocul socialiștilor și comuniștilor din Parlament a inițiat o moțiune simplă împotriva ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, în legătură cu ceea ce autorii numesc „subordonarea politică a justiției” și „subminarea statului de drept”.
Propunerea depusă în cadrul ședinței plenare de joi urmează să fie analizată în termen de 7 zile de comisia de resort din legislativ.
Într-o primă reacție, ministrul Litvinenco a spus: „Voi vedea ce mi se impută și voi răspunde punctual la totul. Dar, dincolo de toate, precum am mai spus, drumul spre o justiție dreaptă și o luptă veritabilă împotriva corupției nu va fi ușor”.
Demersul opoziției parlamentare vine la o zi după ce încă un procuror cu rang înalt și-a dat demisia pe fondul „curățeniei din sistem” inițiată de partidul de guvernământ pro-prezidențial PAS.
Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), a demisionat miercuri, invocând motive personale, neprecizate, după doar un an de când preluase postul.
A fost a doua plecare din fruntea unei procuraturi specializate moldovene, după cea ce, săptămâna trecută, Adrian Bordianu a fost demis din funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție, din ordinul procurorului general interimar.
Tot săptămâna trecută, la 5 octombrie, procurorul general Al. Stoianoglo a fost suspendat și reținut, fiind învinuit de mai multe fapte de corupție pe care el le neagă, declarându-se victima răzbunării președintei Maia Sandu.
Unul din adjuncții lui Stoianoglo, Ruslan Popov, a fost reținut patru zile mai târziu, la 9 octombrie, fiind învinuit de îmbogățire ilicită.
Tot la 9 octombrie, alt adjunct, Iurie Perevoznic, a anunțat că și-a dat demisia.
PAS și aliații lui, în frunte cu președinta Maia Sandu, susțin că procurorii ar fi contribuit la înrădăcinarea corupției, în loc să o combată, ceea ce ei neagă, considerându-se victimele unor cauze politice.